Wednesday, 1 March 2017

Current Affairs 1st March 2017-Quiz

1st March 2017 Current Affairs Quiz for SBI PO, SSC CGL & competitive-govt. Exams:

Current Affairs 1st March 2017 Quiz
1. Who has been named as the “Captain of the Year” at 2017 ESPNcricinfo Awards? 
a) Virat Kohli 
b) Ben Stokes 
c) Faf du Plessis 
d) Steven Smith

2. Which space agency has planned to send its first robotic spacecraft to the Sun in 2018?
a) Indian Space Research Organisation (ISRO)
b) National Aeronautics and Space Administration (NASA)
c) Rosmoscos
d) Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)

3. Which mobile company has launched world's first interactive LED-covered smartphone?
a) Apple
b) Alcatel 
c) Samsung
d) Mi

4. Who has been appointed as the new spokesperson of the Ministry of External Affairs (MEA)? 
a) Gopal Baglay 
b) Sudhir Kumar 
c) Vikas Swarup 
d) P Bashiah

5. The state government of Haryana has launched Sex Ratio Monitoring Dashboard to monitor the sex-ratio in which district as part of the ‘Beti Bachao, Beti Padhao’ programme?
a) Rewari
b) Panipat
c) Gurgaon
d) Ambala

6. Which movie has won the Best Animation award at the 88th Academy Awards – 2017?
a) Kubo and the Two Strings 
b) The Red Turtle 
c) Moana 
d) Zootopia

7. Which global payment solution corporation has launched Buyer Initiated Payments (BIP) to eliminate payment through cheques or drafts.?
a) VISA
b) American Express
c) MasterCard
d) RuPay

8. India’s first Antyodaya Express has been launched by the Minister of Railways. The express will run between which stations? 
a) Sriganganagar and Tiruchirapalli 
b) New Delhi and Kanyakumari 
c) Nizamuddin and Palakkad
d) Ernakulam and Howrah

9. Which Indian beach has been ranked among the top 10 in the World’s Travelers Choice Award-Winning Beaches by TripAdvisor? 
a) Lalaji Bay Beach
b) Radhanagar Beach
c) Guitar Island Beach
d) Ross and Smith Island Beach

10. Which inter-disciplinary standing committee has been constituted by the Reserve Bank of India (RBI) to review cyber threats? 

a) Krishna Pendalaya committee 
b) Nandkumar Sarvade committee 
c) Meena Hemchandra committee 
d) A S Ramasastri committee

11. GIFT City has signed a pact with which organization to share views and expertise in the fields of banking & financial services and regulatory practices?

a) New York International Financial Centre
b) Dubai International Financial Centre
c) Moscow International Financial Centre
d) Frankfurt International Financial Centre

12. As per the data by the Health Department, which state has ranked first in having the least rate of infant mortality?
a) Kerala
b) Bhubaneswar
c) Puducherry
d) Goa

Answers:
1:a, 2:b, 3:b, 4:a, 5:b, 6:d, 7:b, 8:d, 9:b, 10:c. 11:b, 12:d.

Share this