Sunday, 12 March 2017

Current Affairs 12th March 2017-Quiz

12th March 2017 Current Affairs Quiz for SBI PO, SSC CGL & competitive-govt. Exams:

Current Affairs 12th March 2017 Quiz
1. Which of the following institute  has won the 2017 IEEE Spectrum Technology in the Service of Society Award for its solar-direct current (DC) inverter system?
a) Indian Institute of Technology (IIT)-Delhi
b) Indian Institute of Technology (IIT)-Kanpur
c) Indian Institute of Technology (IIT)-Roorkee
d) Indian Institute of Technology (IIT)-Madras

2. For the first time in India, how many states have decided to conduct a synchronised elephant census in May 2017?
a) 2 
b) 3
c) 4
d) 5

3. Who has been appointed the new Deputy Governor in Reserve Bank of India (RBI)? 
a) Manoj Pingua 
b) Dilip S Shanghvi 
c) Chandrakar Bharti 
d) BP Kanungo

4. The RBI has amended the provision for cash loan against gold by NBFC from Rs. 1 lakh to Rs. ______.
a) Rs.25,000
b) Rs.50,000
c) Rs.75,000
d) Rs.70,000

5. The 12th CII EXIM Bank Conclave on India Africa Project Partnership was held in which city? 
a) New Delhi 
b) Chennai 
c) Pune 
d) Kolkata

6. India’s lost lunar spacecraft _________ was found orbiting the moon by NASA scientists through interplanetary radar technique.
a) Chandrayaan-1
b) Chandrayaan-2
c) Chandrayaan-3
d) Chandrayaan-4

7. Who has become the first person to cross the Atlantic Ocean on a stand-up paddleboard after completing an epic 4,050-mile voyage alone at sea?
a) Pop Martin
b) Chris Bertish
c) Joe Min
d) Charles Lindbergh

8. Which ministry has issued a draft rule Information Technology (Security of Prepaid Payment Instruments) Rules 2017 for digital wallet firms?
a) Ministry of Science and Technology
b) Ministry of Information and Broadcasting
c) Ministry of Electronics and Information Technology
d) Ministry of Commerce and Industry

9. Ronald Drever, the co-founder of Laser Interferometer Gravitational wave Observatory (LIGO), has recently passed away. He hailed from which country? 
a) United Kingdom 
b) United States 
c) Germany 
d) France

10. George A. Olah, the Nobel laureate has passed away. He won the Nobel prize in which field? 
a) Physics 
b) Economics 
c) Chemistry 
d) Medicine

Answers:

1:d, 2:c, 3:d, 4:a, 5:a, 6:a, 7:b. 8:c, 9:a, 10:c.

Share this