Thursday, 2 February 2017

Current Affairs 2nd February 2017: Quiz

Current Affairs Quiz based on 1st February 2017 Current Affairs & News for all competitive-govt. Exams:

Current Affairs 2nd February 2017 Quiz
1. 31st Surajkund International Crafts Mela has begun in Faridabad (Haryana). Which of the following nation is the partner nation of this event?
a) Myanmar
b) Bhutan
c) Egypt 
d) Russia

2. Which of the following country has become the first country in the world to fully divest public money from fossil fuels?
a) Norway
b) Ireland 
c) Switzerland
d) Germany

3. What is the India’s GDP growth forecast for fiscal year(FY) 18, according to the Economic Survey of India (ESI) 2017?
a) 6.55 % to 7.25% 
b) 6.25 % to 7.5% 
c) 6.55 % to 7.25% 
d) 6.75 % to 7.5% 

4. Cab-hailing firm Uber has recently launched two-wheeler aggregation service UberMOTO in which city of India?
a) Hyderabad
b) New Delhi
c) Gurugram
d) Mumbai

5. What is the total proposed budget of the Rail Safety Fund Rashtriya Rail Sanraksha Kosh?
a) Rs. 25000 crore
b) Rs. 22000 crore
c) Rs. 20000 crore
d) Rs. 15000 crore

6. The Ministry of Defence has planned to set up its Defence Unit in which of the following state at a cost of Rs. 1500 crore?
a) Uttar Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Jammu & Kashmir
d) Himachal Pradesh

7. Which operation has been launched by the Income Tax Department (ITD) to track deposits post demonetisation?
a) Operation Clean Money 
b) Operation Clean Deposits 
c) Operation Track Black Money
d) Operation Track Money 

8. Meghalaya’s  first ever Apparel and Garment Making Centre has been inaugurated in which place?
a) Ampati
b) Ampatigri
c) Betasing
d) Baghmara

9. Mobile App Mission FINFIT has been launched by which bank in collaboration with Bangalore startup Fisdom to provide its customers an online platform to manage their personal wealth?
a) ICICI Bank
b) Yes Bank
c) Lakshmi Vilas Bank
d) Kotak Mahindra Bank

10. Who has been appointed as the new chairman of the Commission of the African Union (AU)?
a) Jean Ping 
b) Nkosazana Zuma
c) Thomas Quartey
d) Moussa Faki 

11. Which star species was captured performing an unusual act of preying on its companion star by the space observatory ASTROSAT?
a) Leo Star
b) Vampire Star
c) Alpha Star
d) Dragon Star

12. Based on the Economic Survey 2016-17 report, what is the estimated GDP growth of India for the current fiscal year?
a) 7.5 Percent
B) 7.2 Percent
C) 6.8 Percent
d) 6.5 Percent

Answers:

1:c, 2:b, 3:d, 4:a, 5:c, 6:b, 7:a, 8:a, 9:c, 10:d. 11:b, 12:d.


Share this