Thursday, 5 January 2017

Current Affairs Quiz: 5th January 2017

Current Affairs Quiz based on 4th January 2017 Current Affairs & News for all competitive Exams:

Current Affairs 2017 Questions Quiz
1. Who became the first country in the world to pay a basic income to randomly picked citizens on a national level with the aim of dismissing poverty, motivate people to join work force and decrease unemployment?
a) Germany
b) France
c) Canada
d) Finland 

2. The Union Ministry of Urban Development launched Swachh Survekshan 2017 to rank 500 cities/towns across the country on cleanliness with a population of ____ and above .
a) 50 K
b) 1 lakh
c) 2 lakh
d) 3 lakh

3. Who has been appointed as the new Executive Director of RBI in place of US Paliwal?
a) Manish tomar
b) Sushila Khurana
c) Anjali Singh
d) Surekha Marandi

4. Which committee has been constituted by the Union Government to suggest improvements in National Sports Development Code (NSDC)? 
a) Ratan Watal committee 
b) N M Sinha committee
c) Injeti Srinivas committee  
d) Sathish Kumar committee 

5. Who was sworn in as the 44th Chief Justice of India (CJI) recently?
a) Justice  Tirath Singh Thakur 
b) Justice Jagdish Singh Khehar
c) Justice Atul Mehta
d) Justice T M Goyal

6. Name the social reformer who was honoured by Google Doodle recently on her 186th birth anniversary?
a) Aruna Roy
b) Medha Patkar
c) Manasi Pradhan
d) Savitribai Phule

7. Which IT firm has created two tools My Business and Digital Unlocked for the small and medium businesses in India, that would help to create an online presence?
a) Facebook 
b) Google
c) Microsoft
d) Yahoo

8. Which multilateral organisation lifted 3-year ban on import of vegetables from India?
a) European Union
b) Association of Southeast Asian Nations
c) Shanghai Cooperation Organisation
d) North American Free Trade Agreement

9. The book “Just Another Jihadi Jane” has been authored by whom? 
a) Basharat Pee
b) Ananth Padmanabhan 
c) Tabish Khair 
d) Kanishka Gupta

10. Who won the 2016 Mubadala World Tennis Championship?
a) Rafael Nadal
b) Andy Murray
c) Novak Djokovic
d) David Goffin

Answers:
1:d, 2:b, 3:d, 4:c, 5:b, 6:d, 7:b, 8:a, 9:c, 10:a.

Share this