Sunday, 29 January 2017

Current Affairs Quiz: 29th January 2017

Current Affairs Quiz based on 28th January 2017 Current Affairs & News for all competitive-govt. Exams:

Current Affairs Quiz: 29th January 2017
1. Who has been appointed as the new chancellor of Nalanda University?
a) Dr Vijay Bhatkar
b) George Yeo
c) Dr Nalin Mehta
d) Dr. Nitish Shah

2. The Indian Space Research Organisation (ISRO) successfully tested indigenously developed cryogenic engine _____ for the upper stage ‘GSLV Mk III’ rocket. 
a) C20
b) C22
c) C25
d) C28

3. What is the India’s rank in the 2016 Corruption Perception Index (CPI)? 
a) 68th
b) 76th
c) 79th 
d) 86th 

4. What is the India’s rank in the list of “Eight Great Powers of 2017”, as per The American Interest magazine? 
a) 5th
b) 6th
c) 7th
d) 8th

5. Who has been appointed as the new Governor of Meghalaya  after the resignation of V. Shanmuganathan?
a) Banwarilal Purohit
b) Jyoti Prasad Rajkhowa
c) Nirbhay Sharma
d) Tathagata Roy

6. Which state government has recently organized Farmer’s Martyrs day to pay homage to the martyrs of 1894 farmers’ rising in the state? 
a) Bihar
b) Odisha 
c) Sikkim
d) Assam 

7. What is the name of the month long Indian Naval exercise that began on January 24, 2017 to enable the Navy strengthen its inter-operability in complex environment?
a) Varuna
b) Tropex
c) Konkan
d) Cwar

8. The 2017 Confederation of Indian Industry (CII) Partnership Summit has started in which of the following states? 
a) Gujarat
b) Telangana 
c) Andhra Pradesh 
d) Rajasthan

9. Who has won women's Australian Open Title 2017?
a) Angelique Kerber
b) Serena Williams 
c) Venus Williams
d) Caroline Wozniacki

10. Which state government has signed a memorandum of agreement with French firm Aerocampus Aquitaine to create a world-class aero skill academy?
a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Uttar Pradesh
d) Haryana

11. How much amount of Fund of Funds have been announced by the Government of Andhra Pradesh for investing in Fin-tech Start-ups?
a) Rs. 100 crore
b) Rs. 200 crore
c) Rs. 100 crore
d) Rs. 250 crore

12. Name the payment gateway to be launched by the government for its BHIM app that will allow the user to transact using biometrics and Aadhar number? 
a) BHIM Pay
b) Aadhaar Pay
c) BioMetric Pay
d) Digital Pay

Answers:
1:a, 2:c, 3:c, 4:b, 5:a, 6:d, 7:b, 8:c, 9:b, 10:b, 11:a, 12:b.

Share this