Friday, 20 January 2017

Current Affairs Quiz: 20th January 2017

Current Affairs Quiz based on 19th January 2017 Current Affairs & News for all competitive-govt. Exams:

Current Affairs Quiz: 20th January 2017
1. Which of the following city has been emerged as the most dynamic city in the world?
a) Silicon Valley
b) Bengaluru 
c) Hyderabad
d) Shanghai 

2. The second edition of Ministry of External Affairs' annual Raisina Dialogue was held in which city with the theme 'The New Normal: Multilateralism in a multipolar world'?
a) Gurugram
b) New Delhi
c) Lucknow
d) Nagpur

3. What is the rank of India in the powerful passport ranking Passport Index 2017 ?
a) 68
b) 72
c) 78
d) 84

4. Which of the following web portal was launched by Union Government for monitoring the progress of Sarva Shiksha Abhiyan (SSA)?
a) Siksha
b) IndiaEducation
c) SikhoIndia
d) ShaGun 

5. Mawlynnong village has become a role model for other states in maintaining cleanliness known as Asia’s cleanest village is located in which state of India?
a) Meghalaya 
b) Assam
c) Sikkim
d) Telangana

6. President Pranab Mukherjee has inaugurated the 28th Dantan Gramin Mela in which state?
a) Tamil Nadu 
b) West Bengal
c) Sikkim
d) Telangana

7. Which country has recently become the associate member of the European Organization for Nuclear Research(CERN)?
a) Nepal
b) India
c) Japan
d) South Africa

8. Which state government has launched 'Aanandam' programme for poor people to get the daily needs like jackets, sarees, blankets, utensils, school bags from the wealthy people?
a) Tamil Nadu 
b) West Bengal
c) Madhya Pradesh
d) Telangana

9. Which Telecom company has recently launched a mobile TV service “Ditto TV”?
a) Reliance Jio
b) Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL)
c) Reliance Communication Limited
d) Bharti Airtel

10. Which of the following Mission was recently launched by Railway Ministry to save Rs. 41,000 crore on the Indian Railways’ expenditure on energy consumption over the next 10 years?
a) Mission 41K
b) Mission 31K
c) Mission 21K
d) Mission 11K

11. Sitalpati, which has recently been inducted in the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCOs) intangible cultural heritage is a traditional art work of which state?
a) Madhya Pradesh
b) Assam
c) Haryana
d) West Bengal

12. How many more countries have applied to join the Beijing based Asia Infrastructure Investment Bank (AIIB) besides the 57 founding members?
a) 12
b) 18
c) 25
d) 30

13. The US space agency NASA is set to launch a mission to which asteroid by 2023 to explore the history and composition of the early solar system?
a) 2 Miopo
b) 8 Decom
c) 16 Psyche
d) 12 Gopim

14. Which business enhancement program has been launched by Yes Bank recently to deepen its collaborations with financial technology start-ups?
a) Yes Fintech
b) Yes TechnoFin
c) Yes TecnoBit
d) Yes BitTech

15. Name the veteran US astronaut, well-known as the last man on the moon, who died recently?
a) Jim Lovell
b) Buzz Aldrin
c) Eugene Cernan
d) Mike Arther

Answers:

1:b, 2:b, 3:c, 4:d, 5:a, 6:b, 7:b, 8:c, 9:b, 10:a, 11:d, 12:d, 13:c, 14:a, 15:c. 

Share this