Saturday, 31 December 2016

Current Affairs Questions 31st December 2016

Current Affairs Quiz based on 30th December 2016 Current Affairs & News for all competitive Exams:

Current Affairs 2016 Questions Quiz
1. Name the aadhaar based mobile payment application that was recently launched by PM Narendra Modi to simplify digital payments?
a) BHMI
b) BHII
c) INMI
d) BHIM 

2. Who will be the new CM of Arunachal Pradesh?
a) Nahal Bano
b) Takam Pario
c) Pema Khandu
d) Amaal Mohna

3. Which state government has signed a memorandum of understanding with Andhra Pradesh to assist it compile a centralised database of its population to ensure efficient and effective implementation of welfare programmes?
a) Uttar Pradesh
b) Punjab 
c) Haryana
d) kerala

4. The 77th session of Indian History Congress (IHC) has started in which state of India? 
a) Telangana
b) Tamil Nadu 
c) Kerala 
d) Karnataka 

5. Which Indian bank has signed Memorandum of Understanding(MoU) with Heritage Foods Ltd (HFL) to provide dairy loans to farmers through the lender’s branches across the country?
a) State Bank of India
b) Bank of Baroda 
c) Union Bank
d) ICICI Bank

6. “Swachh Swasth Sarvatra” initiative has been launched by the Union Health Ministry in collaboration with which union ministry?
a) Ministry of Drinking Water and Sanitation 
b) Ministry of Finance 
c) Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation 
d) Ministry of AYUSH 

7. The Foreign Investment Promotion Board (FIPB) has recently approved _____ Foreign Direct Investment (FDI) proposals worth Rs 1,200 crore.
a) Four
b) Five
c) Six
d) Seven 

8. Chinese major e-commerce entity, Alibaba will set up its first Indian office in which city?
a) Pune 
b) New Delhi
c) Bangalore
d) Mumbai

9. Which High Level Committee (HLC) will be constituted by Union Government to review institutionalization of arbitration mechanism in India? 
a) B N Srikrishna 
b) Araghya Sengupta 
c) Ravindra Bhat 
d) Indu Malhotra 

10. Which bank has recently launched QIP to raise over Rs 599.88 crore by issuing 4.25 crore shares in domestic or international markets?
a) State Bank of India
b) Bank of Baroda 
c) Union Bank
d) Lakshmi Vilas Bank

11. Indian Army has partnered with which Indian Institute of Technology (IIT) for critical technology requirements? 
a) IIT Bombay 
b) IIT Roorkee 
c) IIT Delhi
d) IIT Gandhinagar 

12. Debbie Reynolds, who passed away recently, was the legendary actress of which country? 
a) California  
b) Germany 
c) France 
d) Russia

Answers:

1:d, 2:b, 3:c, 4:c, 5:b, 6:a, 7:c, 8:d, 9:a, 10:d. 11:d, 12:a.

Share this