Tuesday, 27 December 2016

Current Affairs Questions 27th December 2016

Current Affairs Quiz based on 26th December 2016 Current Affairs & News for all competitive Exams:

Current Affairs 2016 Questions Quiz
1. Which state government has decided to launch a new malaria control programme DAMAN (Durgama Anchalare Malaria Nirakaran)?
a) Uttar Pradesh
b) Bihar
c) Telangana
d) Odisha  

2. Which state has launched 'Atal-Amrit Abhiyan' health assurance scheme which will provide coverage against several critical illnesses?
a) Sikkim
b) Bihar
c) Uttarakhand
d) Assam

3. Name the long range intercontinental surface-to-surface nuclear capable ballistic missile which was successfully test-fired from the Abdul Kalam Wheeler Island off coast of Odisha?
a) Barak-2
b) Agni-5
c) Agni-6
d) Prithvi-4

4. The first Lucky Grahak Yojana and Digi-Dhan Vyapar Yojana awards were announced by Union Government on Good Governance Day. What is the monetary amount that was awarded to the winners of these two awards?
a) Rs 1000
b) Rs 2000
c) Rs 5000
d) Rs 10000

5. Identify the Classical dance of Andhra Pradesh that found a place in the Guinness World Records when a record 6,117 dancers came together to present a show in Vijayawada?
a) Mohiniattam
b) Kuchipudi
c) Bharat Natyam
d) Khantumm

6. Which of the following transactions are eligible through “Digi-Dhan Vyapar Yojana” for merchants? 
a) Unstructured Supplementary Service Data (USSD) 
b) Aadhaar Enabled Payment System (AEPS) 
c) Unified Payment Interface (UPI) 
d) All of the above 

7. Which bank has adopted Shirki village in Pen taluka in Maharashtra for driving the Aadhaar-based merchant payment initiative?
a) State Bank of India
b) Union Bank
c) ICICI Bank
d) HDFC Bank

8. India successfully test fired its home-grown long range intercontinental surface-to-surface nuclear capable ballistic missile Agni-5. What is the striking range of Agni 5?
a) 1000 kilometer
b) 2500 kilometer
c) 3500 kilometer
d) 5000 kilometer

9. The Union Ministry of Consumer Affairs has recently launched “OCMC” to provide speedy redressal of consumer grievances. What does “OCMC” stands for?
a) Online Consumer Media Centre 
b) Online Consumer Mediator Centre
c) Online Consumer Mediation Centre 
d) Online Consumer Mediacy Centre 

10.  Who recently won the National title in 6-red Snooker?
a) Pankaj Advani
b) Ishpreet Chadha
c) Yasin Merchant
d) Geet Sethi

Answers:

1:d, 2:d, 3:b, 4:a, 5:b, 6:d, 7:a, 8:d, 9:c, 10:a.

Share this