Thursday, 6 October 2016

Daily Current Affairs and GK Quiz (6th Oct)

current affairs quiz for ibps po and clerk 2016
1.  Which taxi-booking app launched the offline taxi booking feature recently?
a) TaxiforSure
b) Uber
c) Ola
d) MeruCabs

2. Who has been awarded the 2016 John F. Richards Prize for her book Ashoka in Ancient India?
a) Nayanjot Lahiri
b) Prajna Chowta
c) Manisha Verma
d) Nancy Rose Hunt

3. The first edition of the BRICS Under-17 Football tournament has begun in which state?
a) West Bengal
b) New Delhi
c) Odisha
d) Goa

4. The first-ever BRICS trade fair will be held in which city of India? 
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Indore
d) Chennai

5. Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart and Bernard L. Feringa won 2016 Nobel Prize in which of the following categories?
a) Medicine
b) Chemistry
c) Literature
d) Physics

6. The Union Cabinet recently approved the amendments to which Bill to safeguard the rights of people living with HIV?
a) HIV and AIDS Prevention and Management Bill, 2016
b) HIV Organ Policy Equity Bill, 2015
c) HIV and AIDS (Prevention and Control) Bill, 2014
d) HIV Discrimination & Protection Bill, 2015

7. RBI in its 4th Bi-Monthly Monetary Policy Statement 2016-17 reduced the Repo rate by what basis point?
a) 15 
b) 20
c) 25
d) 30

8. Russian Tennis star Maria Sharapova’s doping ban has been reduced from two years to _____.
a) 12 months
b) 15 months
c) 18 months 
d) 20 months

9. Who has been appointed as the next chairman of the Central Board of Direct Taxes?
a) Rajeev Sharma 
b) Sushil Chandra
c) Rani Singh Nair
d) U R Rao

10. India recently signed three MoUs with which country to strengthen ties on countering terrorism and skill development?
a) United States
b) Singapore
c) Qatar
d) European Union

Answers:

1:c, 2:a, 3:d, 4:b, 5:b, 6:c 7:c, 8:b, 9:b, 10:b.

Share this