Friday, 14 October 2016

Current Affairs Questions for Bank Exams (14th Oct)

Current Affairs Questions for bank exams
1. Name the former Chief minister of Uttarakhand  who has been conferred with a prestigious award by the Ugandan government for promoting human values through his literature in Uganda?
a) B C Khanduri
b) Ramesh Pokhriyal “Nishank”
c) N D Tewari
d) Vijay Bahuguna

2. Who won the 2016 Nobel Prize in Literature?
a) Bob Dylan
b) Svetlana Alexievich
c) Patrick Modiano
d) Alice Munro

3. What was the theme of International Day for Disaster Reduction that was observed on 13 October 2016?
a) Stronger Together 
b) Resilience is for Life
c) Knowledge for Life
d) Live to Tell: Raising Awareness, Reducing Mortality

4. India has signed a MoU with which country on cooperation in the field of water management?
a) South Africa
b) Hungary
c) Egypt 
d) France

5. The National Centre for Antarctic and Ocean Research recently established a high altitude research station in Himalaya called HIMANSH. Where is the station located?
a) Leh, Jammu & Kashmir
b) Kheerganga, Himachal Pradesh
c) Spiti, Himachal Pradesh
d) Zanskar, Jammu & Kashmir

6. Name the Indian Hockey team captain who has been selected for the 28th Jimmy George Foundation Award-2016 for best sports person of Kerala?
a) Sanjay Kumar Bir
b) P R Sreejesh
c) Sandeep Singh
d) Siddharth Shanker

7. Name the philanthropist and wife of Godrej group chairman Adi Godrej who passed away?
a) Tanya Dubash
b) Pirojsha Godrej
c) Nisa Godrej
d) Parmeshwar Godrej

8. The book “The Greatest Bengali Stories Ever Told” has been authored by whom? 
a) Arunava Sinha  
b) Vijay Kumar 
c) Amar Mitra 
d) Urmila Das

9. Which bank tied-up with Uber for cash-back of up to 25 percent for hailing cabs from the app?
a) Bank of Nova Scotia
b) Calyon Bank
c) Deutsche Bank
d) Standard Chartered Bank

10. How much amount will the Union Government invest to increase the capacity of Panipat Refinery from existing 15 million tonnes to 25 million tonnes?
a) 15000 crore rupees
b) 14000 crore rupees
c) 10000 crore rupees
d) 5000 crore rupees

Answers:
1:b, 2:a, 3:d, 4:b, 5:c, 6:b, 7:d, 8:a, 9:d, 10:a.

Share this