Saturday, 1 October 2016

Current Affairs Questions-Answers (1st October)

current affairs questions-answers for ibps po and clerk 2016
1. What was the theme for the International Translation Day that was observed across the world on 30 September 2016?
a) Translation for all languages
b) Translation and Interpreting: Connecting Worlds
c) Translation: Understand Feelings
d) Translation: Connecting People

2. 2016 BRICS Labour & Employment Ministerial Meet was held in which city of India from September 27- 28, 2016 to deliberate on issues including job creation and social security for workers?
a) Visakhapatnam
b) New Delhi
c) Goa
d) Jaipur

3. Name the Noted Dalit voice, poet and Telugu writer who was conferred with the prestigious Moortidevi Award of Bharatiya Jnanpith for the year 2015?
a) Vishwanath Tripathi
b) Kalakaluri Enoch
c) Kapila Vatsyayana
d) Manisha Reddy  

4. Who has been unanimously elected as the Chairman of Press Trust of India (PTI)?
a) Diljeet Cheema
b) Hormusji N. Cama
c) Narendra Bhandari
d) Riyadh Mathew

5. Name the retired IAS officer who was appointed as the director of Nehru Memorial Museum and Library (NMML)?
a) Ajay Singh
b) R P Dev
c) Shakti Sinha
d) Kapil Mehra

6. Name the Javelin thrower who broke her own national record and became the first Indian woman to cross the 60m mark on the third day of the 56th Open National Athletics Championships in Lucknow?
a) Deepa Mehta
b) Annu Rani
c) Neha Kumari
d) Diksha Bhagwat

7. Who was appointed as the brand ambassador of Nissan’s newly-launched car Datsun redi-Go Sport?
a) Deepa Malik
b) Sakshi Malik
c) Deepa Karmakar
d) PV Sindhu

8. Which of the following airports was awarded the Best Tourist Friendly Airport under the category for State Annual Excellence Awards by Andhra Pradesh Tourism?
a) Rajahmundry Airport
b) Visakhapatnam Airport
c) Vijayawada Airport
d) Tirupati Airport

9. Syed Shamsul Haq, who passed away recently, was well-known poet of which country? 
a) India 
b) Bangladesh 
c) Pakistan 
d) Afghanistan

10. The 2016 Asian Ministerial Conference on Disaster Risk Reduction (AMCDRR) will be hosted by which country? 
a) Bangladesh  
b) Vietnam 
c) Thailand 
d) India 

Answers:

1:b, 2:b, 3:b, 4:d, 5:c, 6:b, 7:b, 8:d, 9:b, 10:d.

Share this