Tuesday, 4 October 2016

Current Affairs Questions and Answers for Bank Exams (4th Oct)

current affairs questions and answers for ibps po and clerk 2016
1. Name the Japanese biologist who has received the 2016 Noble Prize in Medicine for his discoveries on how cells recycle their content?
a) Yoshinori Ohsumi
b) Yoshiki Sasai
c) Haruko Obokata
d) Isamu Akasaki

2. Name the crown prince of Abu Dhabi, who will be the chief guest at the Republic Day parade on 26th January 2017?
a) Emir Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan
b) Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan
c) Emir Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan
d) Emir Habib Sheikh bin Sultan Al Nahyan

3. Which of the following has launched a mobile application for senior citizens to enable them to reach out to the police quickly in emergency situations?
a) Haryana Police
b) Punjab Police
c) Delhi Police
d) Uttarakhand Police

4. A new species of Pika named Ochotona sikimaria was recently discovered in which State Himalayas?
a) Himachal Pradesh
b) Assam
c) Uttarakhand
d) Sikkim

5. Which state on 2 October 2016 notified Prohibition and Excise Act, 2016 that says that drinkers could land drinkers in jail for up to 7 years with a fine of at least 1 lakh rupees?
a) Odisha
b) Gujarat
c) Bihar 
d) Tamil Nadu 

6. Name the 16-year-old Indian-origin South African teenager who won the Google Science Fair prize 2016 for her work using orange peel to develop a cheaper “super-absorbent material”?
a) Mavika Boyini
b) Raviteja Anumukonda
c) Neya Saravanarajan
d) Kiara Nirghin

7. Maharashtra Young filmmaker Katyayan Shivpuri has won the first prize at the Swachh Bharat Short Film Festival (SBSFF) for his short film ______.
a) Miyan
b) DeKas
c) Murga
d) Gmoti

8. The India Sanitation Conference (INDOSAN) was recently inaugurated by Prime Minister Narendra Modi in which city of India?
a) Pune
b) Mumbai
c) Bengaluru
d) New Delhi

9. Name the golfer who won the 6th Asian Tour title, Korea Open 2016 in Incheon, South Korea?
a) Arjun Atwal
b) Rashid Khan
c) Shiv kapur
d) Gaganjeet Bhullar

10. Britain has decided to trigger the formal process for leaving the European Union before the end of March of
a) 2017
b) 2018
c) 2019
d) 2020

Answers:

1:a, 2:b, 3:c, 4:d, 5:c, 6:d, 7:c, 8:d, 9:d, 10:a.

Share this