Tuesday, 18 October 2016

Current Affairs Questions (18th October)

Current Affairs Questions
1. Name the Eminent writer who has been selected for the Mathrubhumi Literary Award-2016 in recognition of his contribution to the field of literature?
a) C Radhakrishnan
b) M. G. Soman
c) Srividya
d) Sreenath

2. What was the theme for 2016 BRICS Summit that was held in Goa from 15 to 16 October 2016?
a) BRICS : Future of World
b) Building Responsive, Inclusive and Collective Solutions
c) Inclusive Growth: Sustainable Solutions
d) BRICS: Partnership for Development, Integration and Industrialisation

3. Which country has launched a spacecraft carrying two astronauts, in its longest-ever manned space mission?
a) China
b) japan
c) India
d) US

4. Which of the following Indian automobile firm has launched first India-made electric bus?
a) TATA Motors
b) Ashok Leyland
c) Mahindra & Mahindra
d) Force Motors

5. The 2016 India International Knit Fair will be held in which of the following states? 
a) Tamil Nadu
b) Kerala 
c) Gujarat 
d) Goa

6. Who of the following won the men's singles title at the Chinese Taipei Open badminton?
a) Daren Liew 
b) Den su Jen
c) Parupalli Kashyap
d) Sourabh Verma

7. Who of the following won the welterweight Asia title in New Delhi?
a) Sushil Kumar
b) Ben Kite
c) Neeraj Goyat
d) Dilbag Thakran

8. Which Indian pharmaceutical firm has signed a memorandum of agreement for South Africa’s first biosimilars manufacturing facility to be set up at a cost of nearly USD 91 million?
a) Sun Pharma
b) Patanjali
c) Cipla
d) Ranbaxy

9. Which committee has submitted its report on existence of Saraswati River to the Union Government?
a) M L Malaya committee 
b) Bhagya Shree committee 
c) N N Vohra committee 
d) K S Valdiya committee

10. The World Food Day was observed on which date? 
a) October 14
b) October 16
c) October 17
d) October 18

Answers:

1:a, 2:b, 3:a, 4:b, 5:a, 6:d, 7:c, 8:c, 9:d, 10:b.

Share this