Tuesday, 6 September 2016

SSC CGL 2016, 6th September (3rd Shift) GA Questions


1. Blood group discovered by?
Ans: Karl Landsteiner

2. Left-hand thumb rule for?
Ans: Magnetic field generate due to induced current

3. Brhadisvara?
Ans: Thanjavur

4. What is repo rate?
Ans: At at which RBI lends money to commercial bank

5. Uber cup related to which sports?
Ans: Badminton

6. Who give the slogan Inkalab- Zindabad?
Ans: Hasrat Mohani

7. Who control the Loksabha?
Ans: Speaker

8. Which is the busiest port in India?
Ans: Jawaharlal Nehru Port

9. Human development index is published by?
Ans: Human development report office of UNDP

10. Brics new development headquarter is?
Ans: Shanghai

11. Iron is extracted from its ore by the process of?
Ans: Smelting of Iron (Blast Furnace)

12. What is magnetic meridian?
Ans: Imaginary line connecting North and South pole

13. Secular word is added to constitution by which amendment?
Ans: 42nd

14. Separate electorate for Muslim was provided by which act?
Ans: Indian Council act 1909

15. Roll in related to which sport?
Ans: Hockey

Share this