Friday, 30 September 2016

Reasoning Quiz for IBPS 2016


1. DKY, FJW, HIU, JHS, ?
a) KGR
b) LFQ
c) KFR
d) LGQ

2. AI, BJ, CK, ?
a) DL
b) DM
c) GH
d) LM

3. Architect : Building :: Sculptor : ?
a) Museum
b) Statue
c) Chisel
d) Stone

4. HARDWARE : SOFTWARE ::
a) Body : Mind
b) Paper : Colour
c) Fan : Electricity
d) Car : Scooter

5. Find the odd one out
a) Vapour
b) Mist
c) Hailstone
d) Fog

6. Find the odd one out
a) Island
b) Coast
c) Peninsula
d) Oasis

7. A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man related to the woman?
a) Uncle
b) Grandson
c) Cousin
d) Son

Direction (8-10): Relationship between different elements is shown in the statements. Find if the conclusions also follow or not.

8. Statements: A = W ≥ E = S > D; V ≤ X > D
   Conclusions: I. A > X  II. X ≥ A
a) only I follows
b) only II follows
c) either I or II follows
d) neither I nor II follow
e) both I and II follow

9. Statements: A > D ≥ E = I; K < D ≤ H; M = H ≤ B
   Conclusions: I. E ≤ B II. E > B
a) only I follows
b) only II follows
c) either I or II follows
d) neither I nor II follow
e) both I and II follow

10. Statements: V > E ≤ B = Q; D ≤ E > M; L < G = D
    Conclusions: I. G < Q II. G = Q
a) only I follows
b) only II follows
c) either I or II follows
d) neither I nor II follow
e) both I and II follow

Answers:
1:d; 2:a; 3:b; 4:a; 5:a; 6:d; 7:c; 8:c; 9:a; 10:c

Share this