Thursday, 29 September 2016

Reasoning Puzzle for IBPS PO 2016


Directions (1 -5): Study the following information and answer the questions given below it.
Seven representatives of a company – Sushil, Nisha, Ruchi, Shobha, Jim, Prateek and Mayank – travelled to three different countries, i.e. Sri Lanka, Austria and Spain. Each of them travelled on different days of the week (no two persons travelled on the same day), starting on Monday and ending on Sunday. Minimum two people travelled to each country and Sri Lanka is the only country to which three people travelled. Sushil travelled to Sri Lanka on Monday. Prateek travelled to Austria but neither on Tuesday nor on Saturday. Mayank travelled on Sunday but not to Spain. The one who travelled to Austria travelled on Tuesday and the one who travelled to Spain travelled on Saturday. Jim travelled on Wednesday, Ruchi travelled to Sri Lanka but not on Thursday. Nisha did not travel to Spain.

1.  If everyone’s trip is postponed by one day, who will be travelling on Wednesday?
(A)Prateek
(B)Ruchi
(C)Nisha
(D)Jim
(E)None of these

2. Who amongst is the seven representatives travelled on Saturday?
(A)Shobha
(B)Nisha
(C)Ruchi
(D)Cannot be determined
(E)None of these

3. Which one of the following combinations is true according to the given information?
(A)Prateek – Thursday – Sri Lanka
(B)Shobha – Wednesday – Spain
(C)Mayank – Monday – Sri Lanka
(D)Ruchi – Friday – Austria
(E)None of the above is true

4. To which country and on which day did Nisha travel?
(A)Wednesday, Sri Lanka
(B)Friday, Austria
(C)Thursday, Austria
(D)Tuesday, Austria
(E)None of the above

5. Who was the last one to travel?
(A)Sushil
(B)Ruchi
(C)Mayank
(D)Shobha
(E)None of these

Directions (6-10) Study the following information and answer the questions given below it.
Seven people – P, Q, R, S, T, U and V are sitting in a circle. Five of them are facing the centre while two of them facing opposite to the centre. R sits third to the left of S and both are facing the centre. T is neither immediate neighbor of  S nor of R. The one sitting exactly between S and U is facing opposite to centre. V is facing the centre. Q’s immediate right neighbor is facing opposite to the centre.

6. Which of the following pairs represents persons facing opposite to the centre?
(A)P and U
(B)T and U
(C)P and T
(D)Cannot be determined
(E)None of these

7. Who is sitting second to the left of P?
(A)R
(B)V
(C)Q
(D)S
(E)None of these

8. Who is sitting immediate left of T?
(A)R
(B)V
(C)Q
(D)P
(E)None of these

9. What is the position of U with respect to Q?
(A)Fourth to the left
(B)Second to the right
(C)Third to the right
(D)Second to the left
(E)None of these

10. If all the persons are asked to sit in a clockwise direction in an alphabetical order starting from P, the position of how many will remain unchanged, excluding P?
(A)Three
(B)One
(C)Two
(D)None
(E)Four

Answers:
1:C; 2:A; 3:E; 4:D; 5:C; 6:C; 7:C; 8:B; 9:E; 10:C

Solution:

Directions (1 -5):
Directions (6-10):


Share this