Saturday, 17 September 2016

Current Affairs Quiz for Banking Exams (17th September)

current affairs questions-answers for ibps po and clerk 2016
1. Tourism Ministry has approved Rs. 500 Crore as part of development package of Prime Minister Reconstruction Plan for integrated development of tourism in which state?
a) West Bengal
b) Uttarakhand 
c) Himachal Pradesh
d) Jammu and Kashmir

2. What was the theme of the 2016 International Day for the Preservation of the Ozone Layer that was observed across the world on 16 September 2016?
a) Ozone Layer: Need of life
b) Ozone Layer Protection: The Mission Goes On
c) Ozone and climate: Restored by a world united
d) HCFC phase-out: a unique opportunity

3. Indian-American physician-author who was named for the prestigious National Humanities Medal 2015?
a) Ramesh Raskar
b) Abraham Verghese
c) Dinesh Bharadia
d) Jairam Patel

4. Who won the 2016 Marconi Society Paul Baran Young Scholar Award for his contribution to send and receive radio (wireless) signals, including mobile telephony and data on the same channel?
a) Ramesh Raskar
b) Abraham Verghese
c) Dinesh Bharadia
d) Jairam Patel

5. Name the bank which has bagged the second prize under Rajbhasha Kirti Puraskar (Region C) for the year 2015-16?
a) Vijaya Bank
b) Andhra Bank
c) IDBI Bank
d) Indian Bank

6. United States has signed a 38 billion dollars Memorandum of Understanding (MoU) with which country to provide military assistance over a 10-year period?
a) Slovakia
b) Israel
c) Syria
d) Iran

7. Reliance Communications (RCom) recently agreed to merge with which of the following telecom company?
a) Uninor 
b) Aircel
c) Reliance Jio
d) BSNL

8. India declared itself free from which infectious viral disease of birds?
a) Avian influenza 
b) Pacheco's herpesvirus 
c) Avian Bornavirus
d) Poxvirus Infections

9. Name the operation that was launched by Army to maintain peace in the Kashmir Valley? 
a) Calm Down
b) Rakshak 
c) Peace for Kashmir
d) Aman ki Khoj

10. What was the theme of the 2016 IUCN World Conservation Congress? 
a) Planet at the Crossroads 
b) Save Planet, Save Trees 
c) Make Planet peaceful 
d) Develop peace on planet 

Answers:

1:d, 2:c, 3:b, 4:c, 5:a, 6:b, 7:b, 8:a, 9:a, 10:a.

Share this