Wednesday, 14 September 2016

Current Affairs Quiz for Banking Exams (14th September)

current affairs questions-answers for ibps po and clerk 2016
1. Name the governor of Arunachal Pradesh who has been removed from the post of Arunachal Pradesh Governor?
a) V. Shanmuganathan
b) Jyoti Prasad Rajkhowa
c) Janaki Ballabh Patnaik 
d) Padmanabha Acharya

2. Deepa Malik (45-year) wheelchair-bound adrenaline junkie from Haryana has created history by winning the silver medal in Rio Paralympics 2016,Brazil.She won the medal in which of the following events?
a) Shotput
b) Boccia
c) Cycling
d) Boxing

3. Which state govt. has announced free bus rides for school girl students on the state roadways buses?
a) Punjab
b) Haryana
c) Odisha
d) West Bengal

4. Which stock exchange has become first Indian stock exchange to file Initial Public Offering (IPO) with SEBI?
a) National Commodity & Derivatives Exchange (NCDEX) 
b) Multi Commodity Exchange of India (MCX) 
c) Bombay Stock Exchange (BSE) 
d) National Stock Exchange (NSE) 

5. Name the Indian kickboxer who has won the Bronze medal at the World Martial Arts Masterships 2016, at Cheongju in South Korea?
a) Babita Kumari
b) Sakshi Malik
c) Sushmita Rai
d) Anita dev

6. Wadhwa Group has tied-up with which e-commerce platform to make its properties accessible to customers online?
a) ebay
b) Flipkart
c) Amazon
d) Sanpdeal

7. “e-nivaran” portal has been launched by which government department for online redressal of taxpayers grievances?
a) Reserve Bank of India (RBI) 
b) Securities and Exchange Board of India (SEBI) 
c) Central Board of Direct Taxes (CBDT) 
d) Central Board of Excise and Customs (CBEC) 

8. The Union Cabinet has approved to create the HEFA to give a major push for the creation of high-quality infrastructure in premier educational institutions. What is the full form of HEFA?
a) High Education Financing Agency
b) Higher Edification Financing Agency
c) Higher Education Financing Agency
d) High Edification Financing Agency

9. Which state govt. has decided to abolish the stamp duty of 2% levied on the immovable property while awarding the power of attorney?
a) Punjab
b) Haryana
c) Odisha
d) West Bengal

10. Which state government officially launched AIR Regional News Unit’s Facebook page?
a) Maharashtra
b) Punjab
c) Haryana
d) Chhattisgarh

Answers:
1:b, 2:a, 3:b, 4:c, 5:c, 6:d, 7:c,  8:c, 9:a, 10:d.

Share this