Thursday, 29 September 2016

Current Affairs Questions for IBPS Exams (29th September)

current affairs questions-answers for ibps po and clerk 2016
1. What is the rank of India in the Global Competitiveness Index (GCI) 2016-17, released by the World Economic Forum (WEF)?
a) 16th
b) 32nd
c) 39th
d) 48th

2. What was the theme of the 2016 World Rabies Day that was observed on 28 September 2016?
a) Rabies: Understand it to defeat it
b) Rabies: Educate, Vaccinate, Eliminate
c) End Rabies Together
d) Rabies: Eradicate it globally 

3. Name the Famous music director and violinist who was named for the 2016 Lata Mangeshkar Award for Lifetime Achievement of the Maharashtra Government?
a) Uttam Singh
b) Kamal Rawat
c) Ajay Mitra
d) Devesh Negi

4. Which of the following airport became first in the Asia-Pacific region to achieve the Carbon Neutrality status by Airport Carbon Accreditation?
a) Goa International Airport
b) Kuala Lumpur International Airport
c) Indira Gandhi International Airport 
d) Dubai International Airport

5. Which state Government has signed an agreement with the Indian Space Research Organisation (ISRO) to get bandwidth to telecast Mana TV programmes?
a) Telangana
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Odisha

6. Which Indian NGO has been bestowed with the first-ever FIFA Diversity Award-2016? 
a) Smile foundation 
b) Slum Soccer 
c) Help age India 
d) Goonj 

7. Name the country that topped the Global Competitiveness Index(GCI) 2016-17 released in September 2016?
a) Finland
b) Sweden 
c) Singapore
d) Switzerland  

8. Name the former Israeli Prime Minister (PM), President and Nobel winner who has passed away recently?
a) Yitzhak Rabin
b) Shimon Peres
c) Yasser Arafat
d) Reuven Rivlin

9. Which two countries recently held first high level dialogue on counter-terrorism and security?
a) India and Sri Lanka
b) India and China
c) India and Bangladesh
d) The USA and Cuba

10. The book “Driven: The Virat Kohli Story” has been authored by whom? 
a) Devesh Gupta 
b) Maithili Rao 
c) Ayaz Memon 
d) Vijay Lokapally 

Answers:
1:c,2:b, 3:a, 4:c, 5:a, 6:b, 7:d, 8:b, 9:b, 10:d.

Share this