Thursday, 15 September 2016

Current Affairs Questions for Banking Exams (15th September)

current affairs questions-answers for ibps po and clerk 2016
1. The third edition of BRICS Urbanisation Forum Meet has begun in which city of India?
a) Goa
b) Visakhapatnam
c) Pune
d) Udaipur

2. Which of the following state has become the 2nd state in the country after Gujarat to achieve 100% electrification of households?
a) Kerala
b) Uttarakhand
c) Andhra Pradesh
d) Goa

3. The National Hindi Divas is annually observed on which of the following days?
a) 10 September
b) 12 September
c) 14 September
d) 16 September

4. Name the Indian-origin scientist who has won the 2016 Lemelson-MIT Prize? 
a) Varsha Patil
b) Mandeep Kaur 
c) Kirti Singh 
d) Ramesh Raskar 

5. The Himachal Pradesh government has recently signed MoU with which country for smart intergrated township in jathiadevi?
a) Japan 
b) Russia
c) Singapore 
d) China

6. Indian para-athlete Devendra Jhajharia recently won gold medal in which of the following events of Rio Paralympics?
a) Racing
b) Cycling
c) Javelin Throw
d) Shotput

7. Which committee has recently submitted its report to prepare a road map for elimination of poverty?  
a) Arvind Panagariya committee
b) Bibek Debroy committee 
c) Vivek Debroy committee 
d) HR Khan committee

8.  who has been chosen as the ‘Swachh Bharat Abhiyan’ mascot?
a) kavita varma
b) Kunwar Bai
c) Anita Desai
d) Kamla Pandey

9. Who of the following topped the list of most powerful women based outside the US released by Fortune?
a) Ana Botin
b) Ornella Barra
c) Maria Ramos
d) Erica Mann

10. The 2016 International Buddhist Conclave will be held in which country? 
a) Bhutan 
b) Sri Lanka 
c) China 
d) India 

Answers:

1:b, 2:c, 3:c, 4:d, 5:c, 6:c, 7:a, 8:c, 9:a, 10:d.

Share this