Wednesday, 21 September 2016

Current Affairs & GK Quiz (21st September)

current affairs questions-answers for ibps po and clerk 2016
1. Which of the following service was launched by Indian Railways recently to make rail travel comfortable for elderly, differently-abled and ailing travellers?
a) Yatri Suvidha
b) Jan Rail Sewa
c) Yatri Mitra Sewa
d) PRADAN Sewa

2. Name the most advanced surface-to-air missile that was successfully test-fired by India from a mobile launcher at the Integrated Test Range in Chandipur, Odisha?
a) Akash-2
b) Akash-4
c) Maitri 
d) Barak-8

3. The Cauvery Supervisory Committee headed by Shashi Shekhar directed Karnataka to release 3000 cusecs of water per day to which state?
a) Telangana
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) Andhra pradesh

4. Which of the following organisation has approved a $ 631 million loan to develop the proposed Vishakhapatnam- Chennai industrial corridor, the first such along a coastline in India?
a) World Bank
b) IMF
c) New Development Bank
d) Asian Development Bank

5. Which of the following countries will be partner country in the 2017 Vibrant Gujarat Global Summit? 
a) Germany
b) Russia 
c) United Kingdom  
d) United States

6. Who has been appointed as the Ambassador of India to the Sweden?
a) Monika Kapil Mohta 
b) Nalini Mehta
c) Anita Mitra
d) Priya malik

7. Name the Indian hearing-impaired shooter who won the bronze medal in the first World Deaf Shooting Championships held in in Kazan, Russia?
a) Priya Malik
b) Deepa Malik
c) Priyesha Deshmukh
d) Deepika Hayat

8. Name the political party of Russian President Vladimir Putin that won the Russian parliamentary election?
a) Liberal Democratic Party
b) United Russia party
c) Communist Party 
d) Just Russian party

9. The 2016 National conference on labour has inaugurated in which city?
a) New Delhi
b) Nagpur
c) Pune
d) Bhubaneswar

10. Which Indian-origin personality has been appointed as the head of International Society for Blood Transfusion (ISBT)?
a) Abhishek Krishnan 
b) Ravi Reddy 
c) Kaduvakulam Antony 
d) Balachandran Chullikkadu 

Answers:

1:c, 2:d, 3:c, 4:d, 5:d, 6:a, 7:c, 8:b, 9:d, 10:b.

Share this