Tuesday, 2 August 2016

Indian History Quiz for SSC CGL 2016

1. The theory of economic drain of India during British imperialism was propounded by
a) M. K. Gandhi
b) Jawaharlal Nehru
c) Dadabhai Naoroji
d) R. C. Dutt

2. Indian Constitution was amended for the first time in
a) 1950
b) 1951
c) 1952
d) 1953

3. The first to start a joint stock company to trade with India were the
a) Portuguese
b) Dutch
c) French
d) Danish

4. Vande Mataram was first sung at the session of the Indian National Congress in
a) 1886
b) 1892
c) 1896
d) 1904


5. Place Chronalogically the following treaties

1. Treaty of Amritsar
2. Treaty of Bassein
3. Treaty of Seringapatam
4. Treaty of Salbai
a) 1, 3, 2, 4
b) 4, 3, 1, 2
c) 4, 3, 2, 1
d) 2, 1, 4, 3

6. First Governer General of Bengal
a) Robert Clive
b) William Bentinck
c) Wellesley
d) Warren Hastings

7. First Governer General of India
a) Lord Amherst
b) Lord William Bentinck
c) Sir Charles Metcalfe
d) Robert Clive

8. First English newspaper in India
a) The Bengal Gazette
b) The Calcutta Gazette
c) The Bengal Journal
d) The Bombay Herald

9. Who was the Viceroy of India when Rowlatt Act was passed?
a) Lord Irwin
b) Lord Reading
c) Lord Chelmsford
d) Lord Wavell

10. Who introduce English as official language
a) Lord William Bentick
b) Sir Charles Wood
c) Dalhousie
d) Allan Octawain Hume

Answers:
1:c; 2:b; 3:a; 4:c; 5:c; 6:d; 7:b; 8:a; 9:c; 10:b.

Share this