Thursday, 18 August 2016

General Awareness Quiz for SSC CGL and CHSL Exams 2016


1. Which financial institution, established in 1978, which insures all bank deposits, such as savings, fixed, current, and recurring deposits for up to a certain limit?
a) GIC
b) DICGC
c) LIC
d) BCSBI
e) None of these

2. Which country is the world’s largest producer of wind power?
a) China
b) Germany
c) US
d) Spain
e) India

3. _____________ is an official currency of Brazil?
a) Brazilian real
b) Brazilian rand
c) Brazilian ringgit
d) Brazilian krone
e) None of these

4. Lima is the capital of _______.
a) Bolivia
b) Peru
c) Chile
d) Poland
e) Ecuador

5. Ghoomar is a traditional folk dance of which of the following states?
a) Haryana
b) Bihar
c) Uttar Pradesh
d) Tamil Nadu
e) Rajasthan

6. How much fund is allocated for 7th Pay commission in budget 2016-2017?
a) 20,000 crore
b) 50,000 crore
c) 90,000 crore
d) 70,000 crore
e) None of the above

7. Jnanpith Award  is an Indian award presented annually for the outstanding contribution in the field of....
a) Sports
b) Medical
c) Literature
d) Health
e) Entertainment

8. Human Rights Day is celebrated annually across the world on?
a) 24th October
b) 10th December
c) 21st June
d) 22nd April
e) 5th October

9. Axis Bank Limited is the third largest private sector bank in India. Axis Bank's stake holders include prominent national and international entities. What is the tagline of Axis Bank?
a) Hum Hai Na, Khyal Apka
b) We understand your world
c) Badhti Ka naam Zindagi
d) Smart Way to Bank
e) Let’s Make Money Simple

10. Supervisory powers of RRBs have been vested with?
a) Competition Commission of India
b) Small industrial Bank of India
c) Reserve Bank of India
d) NABARD
e) SEBI

Answers:
1:b; 2:a; 3:a; 4:b; 5:e; 6:d; 7:c; 8:b; 9:c; 10:d.
More General Awareness Questions!!

Share this