Thursday, 4 August 2016

4th August Current Affairs Quiz for IBPS Exams

current affairs quiz for sbi clerk mains 2016
1. Which of the following states has become the first state to approve sewage and waste water policy?
a) Bihar
b) Gujarat
c) Rajasthan
d) Kerala

2. Who has been elected as the new Prime Minister (24th) of Nepal?
a) K P Oli
b) Pushpa Kamal Dahal
c) Onsari Gharti
d) None of these

3. Who has been appointed as the Head of BCCI legal panel to help the implications of the Justice Lodha Committee reforms?
a) P. Sathasivam
b) Lalit Mohan Sharma
c) A P Nayak
d) Markandey Katju

4. The Parliament has passed the Institutes of Technology (Amendment) Bill- 2016 to set up ____ new Indian Institutes of Technology (IITs).
a) Five
b) Six
c) Seven
d) Four

5. Who was named as the President of Microsoft India by the parent company Microsoft Inc in August 2016?
a) Bhaskar Pramanik
b) Anant Maheshwari
c) Ajay Vellor
d) R. Seshasayee

6. Name the state that cleared a proposal to rename its existing name?
a) Bihar
b) Tamil Nadu
c) West Bengal
d) Uttarakhand

7. Which of the following Indian cities will host the annual India Economic Summit of World Economic Forum (WEF) on October 6-7?
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Kolkata
d) Chennai

8. Who has been appointed as the Secretary of the Prime Minister Narendra Modi?
a) Bhaskar Khulbe
b) B. Chandrakala
c) Nripendra Misra
d) Armstrong Pame

9. Name the Egyptian- born Nobel-winning scientist who died recently in the United States?
a) Ahmed Zewail
b) Chris Amon
c) Subra Suresh
d) Jamshed Bharucha

10. Name the Indian-American linguist and Jubilee Professor Emeritus of Linguistics at the University of Illinois who died recently?
a) Vikram Amar
b) Jamshed Bharucha
c) Subra Suresh
d) Braj B Kachru

Answers:
1:c, 2:b, 3:d, 4:b, 5:b, 6:c, 7:b, 8:a, 9:a, 10:d.

Share this