Friday, 12 August 2016

12th Aug Current Affairs Quiz for IBPS-RBI Exams

current affairs quiz for sbi clerk mains 2016
1. Name the tech tycoon who has topped the '100 Richest Tech Billionaires In The World 2016'?
a) Azim Premji
b) Shiv Nada
c) Bill Gates
d) Tim Cook

2. Central Board of Direct Taxes (CBDT) has constituted a 9 members committee to "review" the existing media policy which will be headed by?
a) Neeraj Mittal
b) Gopal Mukherjee
c) Amitabh Kant
d) Dinesh Kumar Khara

3. The government has approved the amendments made to the Maternity Benefits Act which aims to raise maternity leave for women from 12 weeks to ?
a) 20 weeks
b) 22 weeks
c) 24 weeks
d) 26 weeks

4. Finance Minister Arun Jaitley launched a data bank Portal of micro, small and medium enterprises, MSME in which city?
a) Kolkata
b) Jaipur
c) New Delhi
d) Shimla

5. Which of the following is the most expensive city in India based on TripAdvisor’s report?
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Bangalore
d) Pune

6. Which of the following is the most expensive city in the world based on TripAdvisor’s report?
a) Capetown
b) Kuala Lumpur
c) Tokyo
d) New York

7. Who was appointed as the Director(Power) of Bharat Heavy Electricals limited (BHEL)?
a) Neeraj Mittal
b) Akhil Joshi
c) Pawan Munjal
d) Santosh Munjal

8. Name the legendary Carnatic vocalist who will be honoured at the United Nations on India’s 70th Independence Day by A.R. Rahman?
a) T. Brinda
b) Vasundhara Devi
c) P. S. Narayanaswamy
d) M. S. Subbulakshmi

9. Name the chief executive, and founder of Alphabet Inc's , venture capital arm of Google Ventures, who is leaving the company?
a) David Krane
b) Bill Maris
c) Satya Nadella
d) Sundar Pichai

10. Name the Indian organisation, which has inked a pact with US Energy Information Administration (EIA) in August 2016 to set up web portal on energy data?
a) Bureau of Energy Efficiency
b) Indian Renewable Energy Development Agency
c) The Energy and Resources Institute (TERI)
d) NITI Aayog

Answers:
1:c, 2:b, 3:d, 4:c, 5:b, 6:d, 7:b, 8:d, 9:b, 10:d.

Share this