Monday, 4 July 2016

Polity for SSC CGL 2016 & NDA-CDS

Polity questions for NDA and CDS
1. The President of India can nominate ___members in Lok Sabha and __ members in Rajya Sabha.
a) 10, 2
b) 12, 2
c) 2, 12
d) 2, 10

2.  How many union Territories have a representation in the Rajya Sabha?
a) Only 2
b) Only 3
c) Only 4
d) All the 7

3. "Zero Hour" in political jargon refers to
a) day when no business in Parliament is done
b) suspended motion
c) adjourned time
d) question-answer session

4. Which of the following is the official residence of the Prime Minister of India?
a) No. 1 Safdarjung Road
b) No. 10 Janpath
c) No. 1 Akbar Road
d) No. 7 Race Course Road

5. The number of judges can be altered in the Supreme Court by
a) Presidential Order
b) Parliament by Law
c) Supreme Court by Notification
d) Central Government by notification

6. The Speaker can stop a member of parliament from speaking and let another member speak. The phenomenon is known as :
a) decorum
b)  crossing the floor
c) interpellation
d) yielding the floor

7. Secretariat of Parliament of India is
a) Under Minister of Parliamentary Affairs
b) Under President
c) Independent of the Government
d) Under the Supreme Court

8. How many States in India are bi-cameral in their governance structure?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

9. Deputy Speaker and Speaker of the Lok Sabha may resign by giving in writing to
a) President
b) Prime Minister
c) Leader of House
d) Each Other

10. Economic Survey is presented in Parliament every year
a) before the presentation of budget for the coming year
b) after the presentation of budget for the coming year
c) after the presentation of finance bill
d) and has no relation with the presentation of budget

Answers:
1:c, 2:a, 3:d, 4:d, 5:b, 6:d, 7:a, 8:c, 9:d, 10:a.
More Polity Quizzes!!!

Share this