Wednesday, 13 July 2016

Geography for SSC CGL 2016 & NDA-CDS

objective questions for ssc cgl and NDA-CDS
1. Which one of the following rivers crosses the Equator twice ?
a) Zaire
b) Amazon
c) Nile
d) Niger

2. Which set of two rivers form the World's largest delta before their waters flows into the respective seas?
a) Rhine - Seine
b) Nile - Euphrates
c) Ganges - Brahmaputra
d) Danube - Thames

3. Which of the following countries is called the ‘Land of Thousand Lakes’ ?
a) Sweden
b) Canada
c) Poland
d) Finland

4. What is the correct north-south sequence of the states of India along the Myanmar border ?
a) Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram.
b) Arunachal Pradesh, Assam, Nagaland, Manipur.
c) Assam, Nagaland, Manipur, Mizoram.
d) Arunachal Pradesh, Manipur, Nagaland, Mizoram.

5. Which of the following country has the largest reserve of Bauxite of the world ?
a) India
b) Russia
c) Surinam
d) Australia

6. Which of the following pairs (State – date of formation) is correctly matched ?
a) Haryana – 01 November, 1966
b) Mizoram – 25 June, 1986
c) Telangana – 15 August, 2014
d) Chhattisgarh – 20 November, 2000

7. The multi-billion dollar project TAPI on which work started in December, 2015 is related
to
a) Natural Gas
b) Solar Energy
c) Road Construction
d) Railway Line

8. Which river has the largest drainage basin?
a) Nile
b) Mississippi
c) Congo
d) Amazon

9. Red Sea & Mediterranean Sea are connected by
a) Black Sea
b) English Channel
c) Panama Canal
d) Suez Canal

10. As per United Nations’ 2015 estimate, how much will be the world population by 2030 ?
a) 8.2 Billion
b) 8.5 Billion
c) 8.8 Billion
d) 9.1 Billion

Answers:
1:a, 2:c, 3:d, 4:a, 5:d, 6:a, 7:a, 8:d, 9:d, 10:b.
More Geography Quizzes!!

Share this