Saturday, 9 July 2016

General Science Quiz for SSC CGL 2016

1. A substance which changes readily into vapour without heating is called ?
a) efflorescent
b) synthetic
c) volatile
d) effervescent

2. Amino acids (proteins) are present in the cell walls of ?
a) Gymnosperms
b) Mosses
c) Angiosperms
d) Bacteria

3. Which of the following rays are the most penetrating ?
a) Beta rays
b) Alpha rays
c) Gamma rays
d) X-rays

4. Bt Cotton is ?
a) Cloned plant
b) Transgenic plant
c) Hybrid plant
d) Mutated plant

5. The type of glass used in making lenses and prisms is ?
a) soft glass
b) pyrex glass
c) jena glass
d) flint glass

6. Food can be preserved when pH of the medium is
a) acidic
b) basic
c) neutral
d) none of these

7. Glass is made of the mixture of 
a) quartz and mica
b) sand and salt
c) sand and silicates
d) None of these

8. In an atomic nucleus, neutrons and protons are held together by
a) Gravitational forces
b) Exchange forces
c) Coulombic forces
d) Magnetic forces

9. One fathom is equal to ?
a) 6 meters
b) 6 feet
c) 60 feet
d) 60 meters

10. The gases used in different types of welding would include
a) Oxygen and Hydrogen
b) Oxygen, Hydrogen, Acetylene and Nitrogen
c) Oxygen, Acetylene and Argon
d) Oxygen and Acetylene

Answers:
1:c, 2:d, 3:c, 4:b, 5:d, 6:a, 7:c, 8:b, 9:b, 10:d.
More General Science Quizzes!!

Share this