Monday, 25 July 2016

General Science Questions for SSC CGL 2016

1. Rayon is chemically
a) Cellulose
b) Pectin
c) Glucose
d) Amylase

2. Very small time intervals are accurately measured by the
a) Pulsars
b) Quartz clocks
c) Atomic clocks
d) White dwarfs

3. The red colour of the red soil is due to
a) Phosphoric acid
b) Humus
c) Nitrogen
d) Iron

4. The rate of chemical reaction does not depend upon ?
a) Concentration
b) Catalyst
c) Temperature
d) Pressure

5. The most important ore of aluminum is
a) Galena
b) Calamine
c) Calcite
d) Bauxite

6. Which one of the following has the maximum density ?
a) Cloroform
b) Water
c) Benzene
d) ice

7. Depletion of ozone layer is mainly due to
a) Methane
b) Carbon Dioxide
c) ChloroFloroCarbons
d) Nitrogen

8. The major ingredient of leather is
a) collagen
b) carbohydrate
c) polymer
d) nucleic acid

9.  "Bar" is the unit of ?
a) heat
b) temperature
c) current
d) atmospheric pressure

10. Photosynthesis is
a) an exothermic process
b) an endothermic process
c) a neutral process
d) a thermostatic process

Answers:
1:a, 2:c, 3:d, 4:d, 5:d, 6:a, 7:c, 8:a, 9:d, 10:b.
More General Science Questions!!

Share this