Thursday, 28 July 2016

Current Affairs Quiz for SBI-IBPS Exams(28th July)

current affairs quiz for sbi clerk mains 2016
1. Which country has recently launched world's largest amphibious aircraft?
a) Japan
b) Russia
c) Maldives
d) China

2. Which of the following states has announced 60 lakh rupees cash special incentive for six sportswomen of the state who have qualified for the Rio Olympics?
a) Jharkhand
b) Odisha
c) Andhra Pradesh
d) Assam

3. Which country has recently been declared free from measles by the World Health Organization?
a) Brazil
b) Pakistan
c) Chile
d) Bhutan

4. Which institute was ranked World’s No. 1 Government Institute as per the Scimago Institutions Rankings?
a) National Centre for Scientific Research, France
b) Chinese Academy of Science, China
c) Council of Scientific and Industrial Research, India
d) None of the above

5. The Scimago Institutions Rankings recently ranked which Indian government institute as World’s 12th Best Government Institute?
a) Central Institute of Educational Technology
b) Central Institute of Fisheries, Nautical and Engineering Training
c) Central Institute of Fresh Water Aquaculture
d) Council of Scientific and Industrial Research

6. Which Indian teenager has won the 2016 Google Community Impact Award from Asia?
a) Advay Ramesh
b) Riya Sharma
c) Aadil Khan
d) Priyanka Chaturvedi

7. Which country became the first in the world to contribute US$100000 for the UN Trust Fund in support of victims of sexual exploitation and abuse?
a) Brazil
b) India
c) The United States of America
d) Japan

8. Name the country whose seven swimmers were banned from the Rio Olympics?
a) Japan
b) China
c) Ukraine
d) Russia

9. Railways Minister Suresh Prabhu launched the nation's first Green Rail Corridor on which railway stretch of India?
a) Kalka–Shimla
b) Jammu-Katra
c) Rameswaram-Manamadurai
d) Tiruchirappalli-Madurai

10.  Skill development initiative 'Himayat' is a programme of which state?
a) Jammu & Kashmir
b) Sikkim
c) Himachal Pradesh
d) Uttaranchal

Answers:
1:d, 2:b, 3:a, 4:a, 5:d, 6:a, 7:b, 8:d, 9:c, 10:a.

Share this