Sunday, 17 July 2016

17th July 2016 Current Affairs Quiz

current affairs quiz for sbi clerk mains 2016
1. Which of the following has become the first state in India to have ‘Happiness Department’?
a) Gujarat
b) Madhya Pradesh
c) Uttar Pradesh
d) Karnataka

2. Which of the following is the first country in the world to come up with the concept of Gross National Happiness?
a) Bhutan
b) India
c) Nepal
d) China

3. Name the cricketer who became the oldest captain to score a century in a Test match?
a) Tamim Iqbal
b) AB de Villiers
c) MS Dhoni
d) Misbah-ul-Haq

4. Which train also known as Magic Train of India celebrated 25 years of service to the underprivileged rural masses?
a) Health Express
b) Garibi Hatao Express
c) JeevanJyoti Express
d) Lifeline Express

5. Which historical site in Bihar was declared as the UNESCO’s World Heritage Site?
a) Bodh Gaya
b) Rohtas Fort
c) Nalanda Mahavihara
d) Vikramasila Monastery

6. Name the author of the book titled ‘Who Moved My Interest Rate’?
a) Raghuram Rajan
b) Duvvuri Subbarao
c) Y. V. Reddy
d) C. Rangarajan

7. India’s first  industrial park exclusively for women entrepreneurs has been launched in which state?
a) Arunachal Pradesh
b) Rajasthan
c) Haryana
d) Uttarakhand

8. Name the person who will head the RBI constituted inter regulatory Working Group that will study the entire gamut of regulatory issues relating to Fin Tech and Digital Banking in India?
a) Nitin Chugh
b) AS Ramasastri
c) Sudarshan Sen
d) Sarat Kumar Malik

9. What is the rank of India football team in the recently released FIFA World rankings?
a) 151
b) 152
c) 161
d) 162

10. With which State did Ministry of Railways in July 2016 signed a Joint Venture Agreement to expand railway network in the State?
a) Arunachal Pradesh
b) Rajasthan
c) Haryana
d) Uttarakhand

Answers:
2:b, 2:a, 3:d, 4:d, 5:c, 6:b, 7:d, 8:c, 9:b, 10:c.

Share this