Thursday, 14 July 2016

14th July 2016 Current Affairs Quiz

current affairs quiz for sbi clerk mains 2016
1. Name the celebrity who topped the list of the World's Highest-Paid Celebrities of 2016 released by Forbes?
a) Cristiano Ronaldo
b) Floyd Mayweather, Jr.
c) James Patterson
d) Taylor Swift

2. Which of the following Indian celebrities is included in the list of World's Highest-Paid Celebrities of 2016 released by Forbes?
a) Salman Khan
b) Shahrukh khan
c) Priyanka Chopra
d) Amitabh Bachchan

3. The book “Ringside With Vijender” has been authored by whom?
a) Amrish Tripathi
b) Tabish Khair
c) Amitav Ghosh
d) Rudraneil Sengupta

4. name the first Indian company to issue masala bonds?
a) ICICI
b) SBI
c) HDFC
d) Bajaj Allianz

5.  The State Bank of India signed a MoU with which of the following IITs to promote fintech start-ups?
a) IIT Lucknow
b) IIT Kharagpur
c) IIT Delhi
d) IIT Bombay

6. Which committee has been constituted to tackle the shortage of pulses in India?
a) Sanjay Mitra committee
b) NK Singh committee
c) Arvind Subramanian committee
d) Divakar Reddy committee

7. India and Bangladesh has recently signed a deal for the construction of coal fired power plant. What is the name of the proposed plant?
a) Rampal Power Station
b) Kuakata Power Station
c) Khulna Power Station
d) None of the above

8. INS Karna was recently commissioned in Vishakhapatnam. INS Karna is a dedicated base for which of the following Special Operation Forces of India?
a) Garud Commando Force
b) MARCOS
c) Commando Battalion for Resolute Action
d) Special Frontier Force

9. Which state government will introduce online filing of Performance Appraisal Report (PAR) through SPARROW for its IPS officers?
a) Jammu & Kashmir
b) Haryana
c) Odisha
d) Uttar Pradesh

10. Who was given the charge of Union Ministry of Minority Affairs following the resignation of Najma Hepatullah?
a) Asifa Khan
b) Syed Shahnawaz Hussain
c) MJ Akbar
d) Mukhtar Abbas Naqvi

Answers:
1:d, 2:b, 3:d, 4:c, 5:d, 6:c, 7:a, 8:b, 9:b, 10:d.

Share this