Sunday, 19 June 2016

Polity Questions for SSC CGL 2016

Polity questions for NDA and CDS
1. 9th schedule is added by the First Amendment to the constitution in ?
A. 1949
B. 1950
C. 1951
D. 1952

2. Which constitutional article defines protection of President and Governors ?
A. Article 362
B. Article 363
C. Article 368
D. Article 301

3. The minimum number of members that must be present to hold the meeting of the Lok Sabha is
A. one-fourth of the total membership
B. one-tenth of the total membership of the Houses
C. 50 percent strength of the Lok Sabha
D. at least 100 members

4. In which of the following is the residuary powers vested according to our constitution?
A. Union Parliament
B. Prime Minister
C. President
D. Supreme Court

5. Which one of the following states has been under President’s rule for a long period continuously?
A. Tamilnadu
B. Kerala
C. Punjab
D. West Bengal

6. Which article declares that all laws that are inconsistent with or in derogation of any of the fundamental rights shall be void?
A. Article 3
B. Article 23
C. Article 33
D. Article 13

7. All Ministers at the centre are appointed by
A. The President
B. The Prime Minister
C. Home Minister
D. The Vice President

8. Which of the following is not a post mentioned in the Constitution of India?
A. The Deputy Speaker of the Lok Sabha
B. The Deputy Prime Minister
C. The Deputy speaker of the state legislative assemblies
D. The Deputy chairman of the Rajya Sabha

9. The Comptroller and Auditor General of India can be removed from office in like manner and on like grounds as :
A. High Court Judge .
B. Prime Minister
C. Supreme Court Judge .
D. None of Above.

10. Of which type is the Indian Constitution?
A. Federal
B. Unitary
C. Parliamentary
D. Federal in form and Unitary in spirit

Answers:
1:C, 2:D, 3:B, 4:A, 5:C, 6:D, 7:A, 8:B, 9:C, 10:D.
More Polity Quizzes!!!

Share this