Wednesday, 22 June 2016

Science Questions for SSC CGL and NDA-CDS

1. Formalin is generally used as an
a) preservative
b) antiseptic
c) anaesthetic
d) stimulant

2. Which one of the following types of waves are used in a night vision apparatus?
a) Radio waves
b) Microwaves
c) Infra-red waves
d) None of the above

3. Which of the following acids is contained in the sting of bees
a) Acetic acid
b) Formic acid
c) Oxalic acid
d) Hydrochloric acid

4. In which of the following animals is respiration done by skin?
a) Flying fish
b) Sea horse
c) Frog
d) Chameleon

5. Which one of the following is not a radioactive element?
a) Uranium
b) Radium
c) Thorium
d) Cadmium

6. Which one among the following denotes the smallest temperature?
a) 1° on the Celsius scale
b) 1° on the Kelvin scale
c) 1° on the Fahrenheit scale
d) 1° on the Reaumur scale

7. The hardest substance available on earth is
a) Platinum
b) Diamond
c) Quartz
d) Gold

8. The change of state directly from solid to gas is called
a) Evaporation
b) Sublimation
c) Condensation
d) Deposition

9. The smallest functional and structural unit of kidney is called as
a) Neuron
b) Granulocyte
c) Nephron
d) Reticulocyte

10. As a solid undergoes a phase change to a liquid state, it
a) Releases heat while remaining at a constant temperature.
b) Absorbs heat while remaining at a constant temperature.
c) Releases heat as the temperature decreases.
d) Absorbs heat as the temperature increases.

Answers:
1:a, 2:c, 3:b, 4:c, 5:d, 6:b, 7:b, 8:b, 9:c, 10:b.
More General Science Quizzes!!

Share this