Saturday, 18 June 2016

Science Questions for SSC CGL 2016 and NDA-CDS

general science questions for ssc cgl 2016
1. Which acid is also known as "Oil of Vitriol"?
a) nitric acid
b) sulphuric acid
c) hydrochloric acid
d) none of these

2. If a metal can be drawn into wires relatively easily it is called
a) malleable
b) ductile
c) extractive
d) tactile

3. Water drops are spherical because of
a) polarity
b) viscosity
c) surface tension
d) density is one

4. phosphoric acid Which is used in preparaTon of dynamite ?
a) glycerol
b) ethyl alcohol
c) methyl alcohol
d) glycol

5. Nail polish remover contains mainly ?
a) Methanol
b) Ethanol
c) Acetone
d) Limonene

6. Human bone does not contain ?
a) calcium
b) oxygen
c) carbon
d) phosphorous

7. The term PVC used in the plastic industry stands for ?
a) phosphavinyl chloride
b) phosphor vanadiu chloride
c) polyvinyl chloride
d) polyvinyl carbobate

8. Yeast, used in making bread is a
a) fungus
b) plant
c) bacteria
d) seed

9. The first modern atomic theory was proposed by
a) E.Rutherford
b) De BroglieD.
c) I.Mendeleef
d) John Dalton

10. Which substance is obtained by the hydrolysis of oil?
a) glycerol
b) ethanol
c) glycol
d) acetic acid

Answers:
1:b, 2:b, 3:c, 4:a, 5:c, 6:b, 7:c, 8:a, 9:d, 10:a.
More General Science Quizzes!!

Share this