Tuesday, 14 June 2016

Polity Quiz for SSC CGL & NDA-CDS

Polity questions for NDA and CDS
1. The number of Anglo-Indians who can be nominated by the President to the Lok Sabha is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

2. How many Fundamental Duties are in the Indian Constitution ?
(a) 9
(b) 10
(c) 11
(d) 12

3. Right to Education Act was introduced in which year?
(a) 2002
(b) 2004
(c) 2005
(d) 2006

4. The District and sessions Judge works directly under the control of
(a) District Collector
(b) Governor of the state
(c) Law Minister of the state
(d) High Court of the state

5. The term "Cabinet" is mentioned in which of the following articles of the Constitution?
(a) Article 74
(b) Article 75
(c) Article 352
(d) Article 378

6. Which Article of Indian Constitution enumerates Fundamental Duties of Indian Citizens ?
(a) Article 50-A
(b) Article 50-B
(c) Article 51-A
(d) Article 51-B

7. What make the judiciary the guardian of the constitution ?
(a) Independence
(b) Service conditions
(c) Salary
(d) Judicial Review

8. In which article of the Constitution of India has the Joint Sitting of the Lok Sabha and the Rajya Sabha been provided ?
(a) Article 101
(b) Article 102
(c) Article 106
(d) Article 108

9. Which one of the following Fundamental Rights has been ensured to the citizens of India?
(a) To get education
(b) To get employment
(c) To buy and sale property
(d) To form associations or unions

10. The First Draft of the Constitution of India proposed in which year?
(a) 1945
(b) 1946
(c) 1947
(d) 1948

Answers:
1:b, 2:c, 3:a, 4:d, 5:c, 6:c, 7:d, 8:d, 9:d, 10:c.
More Polity Quizzes!!!

Share this