Wednesday, 1 June 2016

Polity Questions for SSC, NDA, CDS and Railway Exams

Polity questions for NDA and CDS
1. The Constitution authorizes the President to make provisions for discharge of duties of Governor in extraordinary circumstances under the
(a) Article 160
(b) Article 162
(c) Article 165
(d) Article 310

2. The Fundamental Rights can be suspended by the?
(a) Governor
(b) President
(c) Chief Justice of India
(d) Parliament

3. The tenth schedule of indian constitution deals with
(a) Anti-defection Legislation
(b) Panchayat Raj
(c) Land Reforms
(d) Distribution of power between the Union and States

4. Which of the following is not an eligibility for election as President of India?
(a) Should be citizen of India
(b) Is qualified for election as a member of the House of the People
(c) Must not hold any office of profit
(d) Must have completed the age of twenty-five years

5. The method of impeachment of President of India is adopted from?
(a) USA
(b) France
(c) UK
(d) USSR

6. If the Anglo Indian Community does not get adequate representation in the Lok Sabha, two members of the community can be nominated by the?
(a) Prime Minister of India
(b) President of India
(c) Speaker of Lok Sabha
(d) Chief Justice of India

7. To fulfill the eligibility for election of President of India, a citizen of India should have completed the age of?
(a) 18 years
(b) 25 years
(c) 30 years
(d) 35 years

8. A Presidential Ordinance can remain in force?
(a) for 3 months
(b) for 6 months
(c) for 9 months
(d) for 1 year

9. The President of India hold office for a term of?
(a) 3 years
(b) 4 years
(c) 5 years
(d) 6 years

10. Who is known as the first Law Officer of India?
(a) Chief Justice of India
(b) Law Minister of India
(c) Attorney General of India
(d) Chief Justice of the Supreme Court

Answers:
1:a, 2:b, 3:a, 4:d, 5:a, 6:b, 7:d, 8:b, 9:c, 10:c.

More Polity Questions!!

Share this