Saturday, 4 June 2016

Indian Polity Questions for SSC, NDA, CDS and Railway Exams

Polity questions for NDA and CDS
1. In India, the President is elected by 
(a) Direct Election
(b) Single Transferable Vote
(c) Proportional Vote system
(d) Open Ballot System

2. Who appoints the Chief Election Commissioner of India?
(a) President of India
(b) Prime Minister
(c) Home Minister
(d) Supreme Court

3. Which schedule of our constitution deals with the languages approved by the constitution?
(a) Fourth Schedule
(b) Eighth Schedule
(c) Tenth Schedule
(d) Fifth Schedule

4. For what period can the Vice President hold the office of the President in the event of the death of the President?
(a) 2 months
(b) 3 months
(c) 6 months
(d) 12 months

5.  What is the retiring age of the Judges of Supreme Court?
(a) 60
(b) 62
(c) 65
(d) 68

6. Where is Raisina Hill?
(a) Where Rashtrapati Bhavan is situated
(b) The Hill feature in Srinagar, otherwise known as Shankaracharya Hill
(c) The place where the Dogra rulers of Jammu and Kashmir built their fort in Jammu
(d) The Rock Feature at Kanyakumari where Swami Vivekanand’s statue was erected

7. Who was the first Deputy Prime Minister of India?
(a) L.K. Advani
(b) Moraraji Desai
(c) Charan Singh
(d) Sardar Balabhbahi Patel

8. In which of the following year came the first Constitutional Amendment?
(a) 1951
(b) 1952
(c) 1956
(d) 1948

9. Who was the Defence Minister of India during the Indo- China war of 1962 ?
(a) R.N. Thapar
(b) Jagjivan Ram
(c) V.K. Krishna Menon
(d) Govind Ballabh Pant

10. Who has the authority to call a joint sitting of the two Houses of Parliament ?
(a) Prime Minister
(b) President
(c) Member of Lok Sabha
(d) Member of Rajya Sabha

Answers :
1:b, 2:a, 3:b, 4:c, 5:c, 6:a, 7:d, 8:a, 9:c, 10:b.

Share this