Tuesday, 7 June 2016

History Quiz for SSC, NDA-CDS & State Exams

1.  The first battle of Tarain took place in the year
A) 1191 A.D
B) 1192 A.D
C) 1193 A.D
D) 1194 A.D

2. The grand temples of Khajuraho were built by rulers of which dynasty ?
A) Chola
B) Pallava
C) Chandela
D) Chalukya

3. The chief offensive weapon of the vedic period
A) Sword
B) Axes
C) Spear
D) Bow and Arrow

4. Which monument at Delhi is considered as precursor of the Taj Mahal
A) The Safdarjung tomb
B) The Moti Masjid
C) The Humayun's tomb
D) None of the above

5. The Sarvodaya Movement was started by
A) Mahatma Gandhi
B) Jayprakash Narayan
C) Vinoba Bhave
D) Datta Dharmodhikari

6. Quit India Movement was launched in response to
A) Cabinet Mission Plan
B) Cripps Proposals
C) Simon Commission Report
D) Wavell Plan

7. Who among the following is known for his work on medicine during the Gupta period?
A) Saumilla
B) Sudraka
C) Shaunaka
D) Susrutha

8. The theory of economic drain of India during British imperialism was propounded by
A) Jawaharlal Nehru
B) Dadabhai Naoroji
C) R.C. Dutt
D) M.K. Gandhi

9. Who founded the Indian National Social Congress in 1887 ?
A) B.G. Tilak
B) M.G. Ranade
C) G.K. Gokhale
D) Ram Prasad Bismil

10. The Red Fort at Delhi was built by
A) Babur
B) Akbar
C) Jahangir
D) Shah Jahan

Answers:
1:A, 2:C, 3:D, 4:C, 5:C, 6:B, 7:D, 8:B, 9:B, 10:D.

Share this