Saturday, 11 June 2016

History Quiz for SSC CGL & NDA-CDS

1. To which dynasty did Ashoka belong
a) Vardhana
b) Maurya
c) Kushan
d) Gupta

2. who among the following rulers were best known for controlling the ‘silk route’ around 2000 years ago
a) Cholas
b) kushanas
c) pandayas
d) cheras

3. In Buddhism, what does Patiomokkha stands for?
a) A description of Mahayana Buddhism
b) A description of Hinayana Buddhism
c) The rules of the sangha
d) The question of the king Menander

4. Which one among the following Indus cities was known for water management?
a) Lothal  
b) Harappa
c) Dholavira
d) Mohenjo-daro

5. Dhanvantri was a famous________during Gupta period.
a) Mathematician
b) Physician
c) Poet
d) Astronomer

6. In which of the following sites the first evidence of the cultivation of cotton has been found?
a) Mohenjodaro
b) Kili-gul-muhammad
c) Mehgarh
d) Nal

7. Which of the following religions is associated with Kaivalya?
a) Buddhism
b) Jainism
c) Hinduism
d) Sikhism

8. Who among the following Chinese travellers visited the kingdoms of Harshavardhana and Kumar Bhaskar Varma?
a) Sun Shuyun
b) I-tsing
c) Fa-Hien
d) Hiuen Tsang

9. Which one of the following was not cultivated in the harappan civilisation?
a) Mustard
b) Barley
c) Sesamum
d) Sugarcane

10. Which inscription referred to "Piyadassi" as the second name for Asoka
a) Girnar
b) Bhabru
c) Maski
d) Rummindei

Answers:
1. b, 2:b, 3:c, 4:c, 5:b, 6:d, 7:b, 8:d, 9:d, 10:c.

More History Quizzes!!

Share this