Tuesday, 21 June 2016

History Questions for ssc cgl and NDA-CDS

1. Which of the following Pitaka was established in the Third Buddhist Council ?
(a) Vinaya Pitaka
(b) Abhidhamma Pitaka
(c) Sutta Pitaka
(d) All of the above

2. Buddhism was divided into Mahayana and Hinayana sects in the ?
(a) First Buddhist Council
(b) Second Buddhist Council
(c) Third Buddhist Council
(d) Fourth Buddhist Council

3. The great silk-route to the Indians was opened by
(a) Kanishka
(b) Ashoka
(c) Harsha
(d) Fa-Hien

4. Arabs were defeated in 738 AD by
(a) Rashtrakutas
(b) Pratihaias
(c) Palas
(d) Chalukyas

5. Third Buddhist Council took place in the year ?
(a) 250 B.C.
(b) 340 B.C.
(c) 354 B.C.
(d) 72 A.D.

6. In which Buddhist Council Tripitaka was established ?
(a) First Buddhist Council
(b) Second Buddhist Council
(c) Third Buddhist Council
(d) Fourth Buddhist Council

7. Bimbisara belonged to which of the following dynasties ?
(a) Haryanka
(b) Mauryan
(c) Nanda
(d) Kushan

8. The temple of Konark was built by Narasimha of the
(a) Maratha Administration
(b) Chola Administration
(c) Ganga Administration
(d) Vijayanagar Administration

9. Which one of the following is not a jewel of Buddhism ?
(a) Buddha
(b) Dhamma
(c) Sangha
(d) karma

10.  Fourth Buddhist Council was held at ?
(a) Kashmir
(b) Patliputra
(c) Vaishali
(d) Nalandi

Answers:
1:b, 2:d, 3:a, 4:b, 5:a 6:a, 7:a, 8:c, 9:d, 10:a.
More History Quizzes!!

Share this