Thursday, 16 June 2016

History Questions for SSC CGL 2016 and State Exams

1. For which of the following purpose, Alauddin Khilji created "Diwan-i-Riyasat"?
A) Welfare of Public
B) Civil court
C) Market control
D) Tax Control

2. Which among the following was capital of Independent state of Bengal?
A) Dacca
B) Murshidabad
C) Alinagar
D) Midnapore

3. In medieval India, the designations 'Mahattara' and 'Pattakila' were used for
A) Military officers
B) Village headmen
C) Specialists in Vedic rituals
D) Chiefs of craft guilds

4. Which one of the following was favoured by Nehru but not favoured by Gandhiji ?
A) Heavy industrialisation
B) Non-violence
C) Untouchability
D) Truth

5. Who was popularly known as Iron Man of India ?
A) Dr. Rajendra Prasad
B) Gandhi
C) Subhas Chandra Bose
D) Vallabhai Patel

6. The officer responsible for the safe custody of land records during the Gupta period was known as
A) Dhruvadhikarana
B) Karanika
C) Samaharta
D) Shaulkika

8. The city Ajmer was established by Rajput King of which clan?
A) Solankis
B) Gurjat Pratiharas
C) Chalukya
D) Chauhanas

7. The concept of eight fold path forms the theme of
A) Dharma Chakara Pravartana Sutta
B) Mahaparinibban
C) Divyavadana
D) Dipavamsa

9. The famous book Geet Govind was written by
A) Banabhatta
B) Jayadev
C) Mirabai
D) Kalidas

10. Who was the founder leader of "Muslim Faqirs" ?
A) Majnun Shah
B) Dadu Mian
C) Tipu
D) Chirag Ali Shah

Answers:
1:C, 2:B, 3:B, 4:A, 5:D, 6:B, 7:A, 8:D, 9:B, 10:A.
More History Quizzes!!

Share this