Monday, 13 June 2016

Geography Quiz for SSC CGL & NDA-CDS

1. Which one of the following rivers flows in a rift valley?
a) The Chambal
b) The Narmada
c) The Sone
d) The Luni

2. Paris is situated on the river bank of?
a) Hudson
b) Ottawa
c) Tiber
d) Seine

3. Which one of the following lakes is a salt water lake?
a) Sambhar
b) Dal
c) Wular
d) Govind Sagar.

4. The Dul Hasti Power Station is based on which one of the following rivers?
a) Beas
b) Chenab
c) Ravi
d) Sutlej

5.  Which one of the following is the longest river of the Peninsular India ?
a) Narmada
b) Krishna
c) Godavari
d) Mahanadi.

6. The fraction of solar energy reflected from Earth into space is known as
a) insolation
b) albedo
c) irradiation
d) heat loss

7. High pressure sub-tropical calm belts known as "Horse Latitudes" lie between
a) 0° and 10°
b) 15° and 25°
c) 20° and 25°
d) 30° and 35°

8. Indus falls into the sea near_____.
a) Karachi
b) Hyderabad (sindh)
c) Kandala  
d) Lahore

9. Which of the following dams is located on the river Ravi?
a) Pong
b) Thein
c) Ukai
d) Baglihar

10.  Which of the following rivers is the deepest river in the world?
a) Amazon
b) Nile
c) Congo
d) Tigris

Answers:
1:b, 2:d, 3:a, 4:b, 5:c, 6:b 7:d, 8:a, 9:b, 10:c.

More Geography Quizzes!!

Share this