Monday, 20 June 2016

Geography Quiz for SSC CGL 2016 & NDA-CDS

objective questions for ssc cgl and NDA-CDS
1. The highest average salinity amongst the following seas is reported from ?
A. Dead Sea
B. Red Sea
C. Black Sea
D. Mediterranean Sea

2. Which of the following rivers has its origin in the Rohtang Pass, Himachal Pradesh ?
A. Ravi
B. Sutlej
C. Beas
D. Jhelum

3. The Suez Canal connects
A. Mediterranean and Red Seas
B. Baltic and Caspian Seas
C. Mediterranean and North Seas
D. Red Sea and Caspian Sea

4. Suez Canal was nationalized in which year ?
A. 1954
B. 1955
C. 1956
D. 1957

5. The ozone layer at high altitude contains
A. atomic oxygen (O) and ordinary oxygen (O2)
B. only ozone (O3)
C. mixture of atomic oxygen(O), ordinary oxygen(O2) and Ozone(O3)
D. only ordinary oxygen (O2)

6. Hemavathi, Simsha and Arkavati are the tributaries of which of the following rivers?
A. Tungabhadra
B. Godavari
C. Kaveri
D. Krishna

7. EI Nino is
A. A warm ocean current
B. A sea storm
C. A tropical disturbance
D. Another name of typhoon

8. Brown Waterfalls are situated in
A. Australia
B. New Zealand
C. Canada
D. SwitSwitzerland

9. Which of the following rivers originates from Brahmagiri Hills in Karnataka ?
A. Pennar
B. Kaveri
C. Krishna
D. Tunga

10. Which of the following oceans has the most trenches or deeps ?
A. Pacific Ocean
B. Atlantic Ocean
C. Indian Ocean
D. Arctic Ocean

Answers:
1:A, 2:C, 3:A, 4:C, 5:C, 6:C, 7:A, 8:B, 9:B, 10:A.
More Geography Quizzes!!

Share this