Friday, 10 June 2016

General Science Quiz for SSC CGL and NDA-CDS

1. In normal adult human, what is the rate of heartbeat per minute?
A.    72-80
B.    70-75
C.    80-97
D.    82-87

2. Ethanol containing 5% spirit is known as
A.    rectified spirit
B.    absolute alcohol
C.    dilute alcohol
D.    power alcohol

3. Radioisotopes which are used in medical diagnosis are known as
A.    tracers
B.    silver bullets
C.    markers
D.    dyes

4. Sodium stearate is a salt and is used
A.    in gunpoweder
B.    in paint
C.    to make soap
D.    to make fertilizer

5. Evaporation from water surfaces exposed to air is not dependent of the
A.    velocity of the wind
B.    humidity
C.    temperature
D.    depth of the water

6. A device used to measure the amount of moisture in the atmosphere is called 
A.    hydrometer
B.    hygrometer
C.    anemometer
D.    barometer

7. Polio vaccine invented by ?
A.    Linus Pauling
B.    Jonas Salk
C.    Melvin Calvin
D.    Selman Waksman

8. Earth quake waves travel fastest in
A.    Soil
B.    Molten rock
C.    Water
D.    Flexible rock

9. The average weight of the human brain is
A.    1,500 grams
B.    1,200 grams
C.    1,400 grams
D.    1,300 grams

10. Which of the following plants is not capable of manufacturing own food?
A.    Algae
B.    Mushroom
C.    Carrot
D.    Cabbage

Answers:
1:A, 2:A, 3:A, 4:C, 5:D, 6:B, 7:B, 8:C, 9:C, 10:B

More General Science Quizzes!!

Share this