Monday, 6 June 2016

Economics Quiz For SSC and State Exams (Quiz 3)

1. During which Plan period did agricultural production register a negative growth?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth

2. Money in India consist of
(a) Paper currency
(b) Current deposits
(c) Metallic coins
(d) All of these

3. Which of the following is not viewed as a national debt?
(a) Provident Fund
(b) Life Insurance Policies
(c) National Saving Certificate
(d) Long-term Government Bonds

4. Reserve Bank of India was nationalized in the year
(a) 1935
(b) 1945
(c) 1949
(d) 1969

5. The income tax in India is
(a) indirect and progressive
(b) diret and proportional
(c) direct and progressive
(d) indirect and proportional

6. The principal sources of revenue to the State Government in India is
a) Sales Tax
b) Income Tax
c) State Excise Duties
d) Land Revenue

7.  Paper currency first started in india in
(a) 1680
(b) 1862
(c) 1542
(d) 1601

8. Deficit financing means that the government borrows money from the
(a) RBI
(b) local bodies
(c) big businessmen
(d) IMF

9. The modern economy is not characterized by?
(a) Production for market
(b) Capital intensive mode of production
(c) Development of money economy
(d) Self-sufficient village system

10. What was the main objective of Green Revolution in India ?
(a) To increase the extent of cash crop cultivation
(b) To increase the area of green forests under social forestry scheme
(c) Modernisation of agriculture through science and technology
(d) To introduce the Japanese method of paddy cultivation

Answers:
1:c, 2:d, 3:c, 4:c, 5:c, 6:a, 7:c, 8:a, 9:d, 10:c.

More Economics Questions!!

Share this