Monday, 13 June 2016

Current Affairs Quiz for SBI Clerk and PO (13th June 2016)

current affairs for sbi clerk 2016
1. Which of the following state has become India’s 1st State to launch open government data portal?
a) Assam
b) Sikkim
c) Manipur
d) West Bengal

2. India will organise a cultural festival in which of the following countries to mark the 155th birth anniversary of Rabindranath Tagore?
a) France
b) Papua New Guinea
c) Egypt
d) Mauritius

3. Which country has recently joined Europe-led plan to tackle tax evasion and corruption?
a) Pakistan
b) China
c) India
d) Switzerland

4. Who has won Super Series badminton tournament 2016(Australian Open)?
a) P V Sindhu
b) Sun Yu
c) Li Xuerui
d) Saina Nehwal

5. Aviva Plc recently acquired an additional 23 per cent stake in Aviva Life Insurance from which firm for Rs 940 cr?
a) Reliance Capital
b) Dabur Invest Corp
c) Birla Sunlife
d) Bharti Group

6. Which pay review panel has been constituted for academic staff of Universities and Colleges?
a) Satish Ghosh panel
b) Ashok Dalwai panel
c) V S Chauhan panel
d) Neeraj Kumar Gupta panel

7. The Supreme Court appointed a three member panel to oversee the Medical Council of India (MCI) recently. The panel is headed by?
a) RM Lodha
b) Vinod Rai
c) HL Dattu
d) Kurian Joseph

8. Who was appointed as a part-time member of the 21st Law Commission of India?
a) Manish Prakash
b) Manish Dev
c) Satya Pal Jain
d) Kurian Joseph

9. Which of the following pollutants is responsible for highest number of premature mortalities in India?
a) PM2.5
b) PM2.10
c) Carbon Monoxide
d) Nitrous oxide

10. Who among the following took charge as Director of Film and Television Institute of India (FTII) based in Pune recently?
a) Bhupendra Kainthola
b) Prashant Pathrabe
c) Anupam Kher
d) Salim Khan

Answers:
1:b, 2:c, 3:c, 4:d, 5:b, 6:c, 7:a, 8:c, 9:a, 10:a.

Share this