Wednesday, 22 June 2016

Current Affairs Quiz for SBI Clerk and PO (22nd June)

current affairs quiz for sbi clerk mains 2016
1. Identify the supercomputer that was declared as the fastest in the world by the TOP500 List at International Supercomputing Conference (ISC) in Frankfurt, Germany ?
a) Tianhe-2
b) Sunway TaihuLight
c) PARAM Yuva-II
d) PARAM Yuva-III

2. Govt of India has approved a proposal for Greenfield Electronic Park in which state ?
a) Gujrat
b) Odisha
c) West Bengal
d) Assam

3. India and _____ signed two agreements that are aimed at enhancing cooperation in culture as well as educational sectors.
a) Thailand
b) Myanmar
c) Sri Lanka
d) None of these

4. Finance Minister Arun Jaitley released a commemorative silver coin on the occasion of 300th Martyrdom Day of a Sikh General. what is the name of Sikh General?
a) Dilawar Singh Babbar
b) Jaswant Singh Khalra
c) Fateh Singh
d) Banda Singh Bahadur

5. Which state Govt. has launched "Maitree Ek Gyan Yatra" to link primary schools to high schools to colleges ?
a) Assam
b) Manipur
c) Odisha
d) West Bengal

6. Which of the following states launched the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana?
a) West Bengal
b) Odisha
c) Assam
d) Andhra Pradesh

7. Which of the following  has launched its secure online money transfer service for NRIs "Remit2India Service"?
a) RBL Bank
b) Axis Bank
c) South India Bank
d) None of these

8. Name the chemical whose use was banned as a food additive by Union Government ?
a) Potassium bromate
b) Potassium iodate
c) Potassium nitrate
d) All of the above

9. The main event of International Yoga Day observed on 21st June, held at ______.
a) Delhi
b) Chandigarh
c) Bhopal
d) Jaipur

10. Which Indian Energy Company agreed to buy Welspun Renewable Energy Pvt Ltd for 1.4 billion US dollars?
a) Essar Power
b) Reliance Energy
c) Lanco Infratech
d) Tata Power

Answers:
1:b, 2:b, 3:a, 4:d, 5:a, 6:b, 7:c, 8:a, 9:b, 10:d.

Share this