Sunday, 12 June 2016

Biology Questions for SSC CGL and CDS-NDA

1. Which One of following Proteins is Present in Human Hair and Nails?
a) Trypsin
b) Oxytocin
c) keratin
d) Vasopressin

2. Darwin finches refers to a group of
a) Fishes
b) Lizards
c) Birds
d) Amphibians

3. Which one among the following is not an ape?
a) Langur
b) Gibbon
c) Gorilla
d) Orangutan

4. Syrinx is the voice box in
a) Amphibians
b) Reptiles
c) Birds
d) Mammals

5. Acute lead poisoning is also known as
a) Itai- Itai
b) Plumbism
c) Neuralgia
d) Byssinosis

6. Which of the following is the National Aquatic Animal of India?
a) Salt Water Crocodile
b) Sea Turtle
c) Dugong
d) Dolphin

7. How many bones are present in human skull?
a) 12
b) 22
c) 32
d) 42

8.  Which of the following diseases are transmitted from one person to another?
1:AIDS, 2:Cirrhosis, 3:Hepatitis B, 4:Syphilis
Select the correct answer using the code given below:
Code:
a) 1, 2, 3 and 4
b) 1, 3 and 4 only
c) 1 and 2 only
d) 2, 3 and 4 only

9.  Hypertension is the term used for
a) Increase in heart rate
b) Decrease in heart rate
c) Decrease in blood pressure
d) Increase in blood pressure

10. Which of the following is the world's largest rodent?
a) capybara
b) beaver
c) porcupine
d) guinea pig

Answers:
1:c, 2:c, 3:a, 4:c, 5:b, 6:d, 7:b, 8:b, 9:d, 10:a.

More General Science Quizzes!!

Share this