Sunday, 22 May 2016

Quiz on Enzymes for SSC and State Exams

1. Enzymes are composed of what organic molecule?
(a) sugars
(b) DNA
(c) fatty acids
(d) proteins

2. J.B Sumner isolated first enzyme from Jackbeans as
(a) Urease
(b) Trypsin
(c) Amylase
(d) Renin

3. The fastest acting enzyme in the biological kingdom is
(a) Lipase
(b) Amylase
(c) Carboxy peptidase
(d) Carbonic anhydrase

4. Enzymes generally have:
(a) Same pH and temperature optima
(b) Same pH but different temperature optima
(c) Different pH but same temperature optima
(d) Different pH and temperature optima

5. Enzymes are absent in
(a) Fungi
(b) Bacteria
(c) Viruses
(d) Algae

6. The part of the enzyme where the substrate binds is called the:
(a) active site
(b) catalyst
(c) inhibitor
(d) large subunit

7. Which of the following enzymes would digest a fat?
(a) sucrase
(b) fatase
(c) protease
(d) lipase

8. What happens to an enzyme when it is denatured?
(a) Activation energy is lowered
(b) It becomes stronger
(c) It loses its shape
(d) Activation energy is raised

9. The enzymes sucrase acts on 
(a) Sucrose only
(b) Sucrose and starch
(c) All disaccharides
(d) Any organic monomer

10. Enzymes make reactions go _____ by __________ the activation energy of the reaction.
(a) slower:lowering
(b) faster:raising
(c) faster:lowering
(d) slower:raising

Answers:
1:d, 2:a, 3:d, 4:c, 5:c, 6:a, 7:d, 8:c, 9:a, 10:c.

More General Science Quizzes

Share this